29 august 2012

Ochiade de călătorie

La coadă, în fața noastră, niște băieți frumoși, musculoși, tunși corect și cărînd rucsaci imenși din material de camuflaj: soldați americani, în drum spre Tokyo și mai departe. Domnu’ Inginer le aruncă o privire de lup hămesit, după care se întunecă la față și comentează ceva despre razboi, tribut de sînge și 20 de ani. Mă întunec și eu la față: frumoși sau nu, inteligenți sau nu, sînt de vîrsta lui Gogoscharski.

Pentru Zaza: Habar n-am de ce abia acum, dar am aflat unde este Amurul. Ridicînd jaluzeaua din cînd în cînd, între două secvențe de film, Siberia are rîuri strălucitoare de argint.

Ceva mai tîrziu, după un timp care se lungește pentru că zburăm după soare, ajungem. Pentru prima dată după 22 de ani de Germania, reintrînd în Germania, nu mi-a venit să mă arunc pe jos și sa pup pămîntul patriei germane. Pentru că Japonia, pentru că Japonia. Deocamdată, cîteva zile la Frankfurt. Mai departe, mai vedem: Lufthansa se pregătește de grevă.

haneda airport

4 comentarii:

vera spunea...

Poate pare off-topic, dar nu e complet asha. Cind ai plecat tu din Romania? Vreau sa zic, fuseshi aici la Craciunul din '89?

Si tu vrei sa zici ca nu te uitzi la baietzii frumoshi de virsta lui Gogoscharski? Hmmm.

Pinocchi0 spunea...

Fusei, am plecatără cînd s-au dat pașapoarte.

Sigur că mă uit, nu asta vroiam să spun. Dar mi se pare sinistră ideea că oricare din ei ar putea, în principiu, să ajungă ca soldat cine știe pe unde și să moară cine știe cum.

vera spunea...

Desigur. Am vazut aseara un episod din 'Apocalypse - La 2ème guerre mondiale' si, dupa zecile, daca nu sutele, de filme cu WWII pe care le-am vazut, tot am plins in hohote. Razboiul este ceva de necuprins pentru mintea mea.

Zaza spunea...

Mvai. Acuma am văzut, să îmi fie rușinea.

Amurul e colosal. Și pe malul Amurului se halește un caras mamă-mamă. Serios.