17 februarie 2008

Memoria

Intotdeauna m-au fascinat amintirile si amintitul, lucrurile vechi gasite cine stie pe unde, decolorate, pline de praf, dar pulsind inca de viata. Cel mai bine mi-am inchipuit scena in care gasesc o astfel de amintire intr-un pod, printre lazi cu lucruri vechi. In nici un caz in Internet. Si totusi.

Discutind cu aprindere in Mahala, mi-a venit brusc ideea sa caut ceva pe Google. Si am gasit... cu totul altceva. O discutie veche, una din primele discutii ale romanilor pe Internet. Spicuiesc:

In article <2070400008@cdp> PeaceNet LesBiGay Desk writes:
>Of course there are gays and lesbians in our country.
>And it will help much if your stupidity would not also be
>doubled up with hate.
[...]
>Adrian - romanian and GAY
...
Disgusted, Mihai O.


Cum ca adica Adrian (nu-l cunosc) daduse nu se stie cum peste o tirada anti-gay si raspunsese in cea mai pura cheie de gay pride. Semnatura il dezgustase profund pe Mihai O., care pur si simplu nu putea sa accepte anumite lucruri in vecinatatea notiunii de roman. Era vorba de fapt de copiii strazii, tema de rasunet maxim pe atunci, si de posibilitatea ca ei sa fie infiati eventual de cupluri gay:

> CUM putem noi avea obrazul a refuza acestor
> copii dreptul la o FAMILIE, fie ea si familie de gays?!


Mihai O. raspunde:

1. - NU exista familie de gays. Aceea este o anormalitate
ca si indivizii ce ar compune-o.
2. - NU exista practic asa ceva. In Romania.
Si nu prevad nici pe viitor.
3. - Despre ce discutati daca nu sunt indiscret ?
Mihai O.


Ceva mai departe, acelasi comentariu intr-un stil usor diferit:

>> Intr-o societate in care parinti (heterosexuali!)
>> abandoneaza copiii in orfelinate, pe strazi, etc,
>> CUM putem noi avea obrazul a refuza acestor
>> copii dreptul la o FAMILIE, fie ea si familie de gays?!
Vai ! ... Mi se rupe inima.
Nu-i mai lasati sa inghita aurolac, 'ca le bagam noi
suzeta-n c%r ca sa nu mai planga, nu ??!


Dupa care revine la discursul politic:

Tolerance is one thing, forcing the society to accept their abnormality as normal social status is another. I don't see why these people are so pushy !! Maybe the we're just sick of hearing their BS and that they can just go and shove a telegraph pole up their behind (and the lesby's something equivalent).
Can't you see guys that you're not wanted with your ways.
You don't want tolerance, you want TO IMPOSE on others your abnormality !
You want social acceptance.
And you want to pervert helpless orphans.
BLAST you !!
Mihai O.


Nu am reusit sa inteleg ce inseamna BS.
Eh. Mihai O. era pe atunci o figura arhicunoscuta a comunitatii virtuale romanesti. Il stiam bine, corspondasem cu el o vreme, si avea si partile lui bune. Ma intreb pe unde o mai fi acum.

In alt registru, Razvan G.:

The problem has been settled, and if you don't remember the outcome of this discussion, let me refresh your memory: Homosexuals are not normal. However, the term "abnormal" is a too strong word to describe them, as it has proven negative connotations. Other milder terms have been virtually unanimously considered more appropriate, among them: eccentric, irregular, unrepresentative, off-type. [...] My permanent disclaimer along the conversation was that there is nothing wrong with not being normal, nothing whatsoever, so don't intentionally miss the point here.

Have fun, RG
PS. I still enjoy "the old ways" a lot :)


Pe Razvan l-am cunoscut atunci, in acele discutii, si am ramas prieteni peste ani. A ramas consecvent si cind a fost vorba despre mine.

Iata si un militant:

[...]
De cistigat nu cistiga nimic in afara unor cupluri mixte( un heterosexula+ un HS),in a caror fericire ma cam indoiesc,unul din parteneri fiind constrins sa se prefaca si sa faca lucruri care nu-i fac placere.
Ce pierde societatea: MULT.Oameni marginalizati care difera de ceilalti doar prin sexul persoanei iubite. Ce legatura are de exemplu moralitatea, profesionalitatea ,omenia unui individ cu orientarea sexuala a acestuia?
Cind s-a aflat ca un cunoscut de-al meu este HS, avocat bun dealtfel, a fost dat afara dela servici.Cine si ce a cistigat in urma acestei decizii? Ce-ar cistiga societatea daca l-ar da afara din institutul unde lucrez(Berlin) pe cercetatorul cel mai promitator ,care intimplator este gay?
[...]
Respect optiunea celor care FAMILIA si DRAGOSTEA luat in sens traditional reprezinta foarte mult( dintre acestia fac parte si eu, dealtfel), dar nu trebuie sa impunem nimanui punctul de vedere propriu, ca fiind unica CALE DREAPTA.
K. Zoltan, un heterosexual


Ei, si unde eram eu in toata chestia asta?

Eram acolo.

Am tacut.

Nu ca mi-ar fi fost frica. Nu. Nu stiu. Cred ca ma gindeam ca Mihai O. si Razvan G. ar fi putut sa aiba dreptate. Nu prea stiam ce sa cred. Sub dezorientare probabil ca se ascundea frica devenita normalitate.

Era anul 1994. La 32 de ani, aveam in fata una din cele mai negre perioade din viata mea – despartirea de Colombina, de familie, coming-out-ul. Mult mai tirziu, peste ani, cind aveam sa imi regasesc echilibrul si sa privesc inapoi cu suficienta detasare, aveam sa fac lista celor citeva evenimente cu adevarat mari prin care trecusem: cutremurul din 77, revolutia, emigrarea, coming-out-ul...

10 comentarii:

monsoux spunea...

de cutremur nu-mi amintesc, eram prea mic. In rest, in aceeasi ordine, doar ca emigrarea mea a fost la Bucuresti. Nu stiu ce e mai greu, sa-ti faci comingout-ul cand nu esti independent de ai tai sau sa astepti dureros de mult... generatiile mai noi reusesc sa "plece de-acasa" pe 22-25, dar pe vremuri asta se intampla mai degraba pe la 30-35. N-o sa incetez sa ma minunez cat timp si energie am pierdut.

Pinocchi0 spunea...

Comentariul lui Razvan:

Cred ca citatul meu a fost luat oarecum in afara contextului. Discutia devenise una lexicala mai degraba decat morala, si cred ca asta era essenta argumentului pe care ma chinuiam sa il produc. Desigur, acum dupa ani de zile e usor sa vad ca din orice punct de vedere argumentul meu era unul gresit. Categoria de normal/anormal (indiferent de sinonimul ales) nu cred ca este aplicabila niciodata pur statistic. Ceea ce este normal este ca orice populatie sa aibe o doza sanatoasa de diversitate, inclusiv in ceea ce priveste preferintele sexuale. Oricum, greseala mea nu este una foarte mare, ci una de nuanta mai degraba. Pana la urma chiar si etichetele adoptate de comunitatea homosexuala ('gay', 'queer') sunt eufemisme pentru 'anormal'. Tot ce sper este ca ceea ce am spus atunci nu te face sa crezi ca am fost vreodata un troglodit homofob, pentru ca nu era cazul. [Pasajul acesta il poti cita pe blogul tau ca 'drept la replica', doar daca doresti :) ]

Si raspunsul meu:

Da, dar. Pe de alta parte, unul din comentariile mele implicite pe marginea citatului era: L'air du temps. Alte glasuri, alte incaperi. Zeitgeist. Ce copii eram! Alt comentariu era un zimbet.

Si nu, nu te-am considerat niciodata un troglodit homofob *G* Oricum, pozitia pe care o sustineai acolo ar fi si in ziua de azi inca in limitele political corectness-ului.

Multumesc, Razvan, am sa postez raspunsul tau :-)

Anonim spunea...

Zilele trecute, prin biroul nostru de ingineri, intr-o pauza de creiere incinse, a inceput o discutie asemanatoare. Bineinteles ca argumentul final al unora era: nu sunt normali. Le-am cerut: definiti normalul - aici e momentul sa spun ca seman un pic cu fratele Tapirul la pusul de intrebari :-). E normalul cel impus de majoritatea? De ce? Mi-au raspuns cu citate din Bibile, moment la care am incheiat discutia. Am ajuns apoi si la discutiile cu adoptiile. Au zis: nu se poate, e imoral. Ce e aia imoral? zic. De acord ca ar fi, sa zicem, neobisnuit, copilul ar avea nevoie de ceva explicatii referitoare la absenta unei prezente feminine around, asa cum au alti colegi sau prieteni de joaca. E mai moral sa ramana atatia copii in afara unui camin? (chiar si asa anormal cum il vad unii) dar care i-ar oferi dragoste, educatie, un trai civilizat? Argumentele lor au ajuns tot la: nu e normal... Asa ca am renuntat. Apoi s-a ajuns la speculatii de genul: e genetic sau dobandit? faza la care mi-am bagat picioa... aaah, castile cu muzichii.

Pinocchi0 spunea...

Madelin, esti o draguță.

"Normal"... cred ca ar fi cea mai mare pedeapsa sa trebuiasca sa fiu "normal". Si nu la sensul sexual ma refer aici.

Da... chiar, cine e de fapt "normal"?

Anonim spunea...

Hehe...in 1994 habar nu aveam ca exista internet...la mine era vremea incorsetarii, la figurat si la propriu.

´N-o sa fie niciodata un om normal!´ urla Nea´ Ortopedea atunci. Si pentru ca nimeni nu vorbea cu mine, si pentru ca nu stiam ca exista Internet, si pentru ca la biblioteca publica nu aveam voie...am tras concluzia ca da, la baieti se cheama homosexuali (ca asa auzisem eu dupa blocuri) si la fete se cheama...scolioza (de aia ajunsesem eu stramba, pentru ca ma suceam fascinata dupa colegele de la scoala). Si privirile lui Nea´ Ortopedea si alor sai au fost pentru mine ca o confirmare ca eram singura din Romania :) :) :)

´Well, Tohtori Ortopedi Helsingissä said that the degree of correction was still unsatisfactory and I feel that my balance is not good enough, so I´m going to have a second surgery´, vorbeam recent cu o colega. ´I guess it´s hard, but at least it will make you straight´, zice ea. Rasete. ´Well dear, at least your spine will be straight enough to make your parents proud´. Din nou rasete si chicoteli. ´You´re missing that one final screw...´ canta ea. ´Yes dear, and this Summer I´ll become screwy from top to bottom! The metal queer! Hurray and beware!´. ROFLMAO...

Nici eu n-o sa incetez sa ma minunez de cat timp si energie am pierdut.

Pinocchi0 spunea...

Haha! Am auzit pina acum de mai multe metode de "tratament" al homosexualitatii... metodele ortopedice trebuie sa fie ceva nou... :-))

Anonim spunea...

Chiar anormal de draguta, as adauga.
Da, e drept ca nu-s io cea mai in masura sa-mi dau cu parerea despre normal. Cel mai des mi se zice ca sunt intr-o dunga sau 'nici cu tine nu mi-e rusine'. Facem un club? Oho, ce de normali(e) am eu prinprejur, m-ar apuca si teama de i-as numara si baga de seama (cum zice Miru). Noroc cu castile... (azi am aflat ca se numesc headphones).

PS
Pentru Habarnam: *MEGA LOL*, am ascultat azi cu castile respective, belea de belea, ca sa ma exprim fashionable. Cum ai facut exact (technically speaking)? Ca io sunt si inginera ratata, printre multe celelaltele...

Anonim spunea...

BS cred ca e prescurtarea de la bullshit.
parca vad ca o sa fiu intrebat ce este:). un nene, pe nume Frankfurt (Harry G.) a scos o carticica pe tema asta ("On Bullshit").
Asta e articolul original:
http://web.archive.org/web/20040421060422/www.jelks.nu/misc/articles/bs.html

Ulterior, nenea a scos o carticica si despre adevar: "On truth".

Anonim spunea...

Vad ca URL-ul a fost taiat...

Pinocchi0 spunea...

Harry Frankfurt 'On Bullshit'
Mai bine asa? Articolul pare interesant, multumesc pentru link.

Am avut cindva o presimtire ca asta inseamna BS, dar m-am facut pina la urma ca nu stiu. M-am jenat 0:-)