Desigur ca Müller-Thurgau a avut contributia lui la aceasta idee, dar nu numai. Iar perversitatea din titlu se refera la o metoda de training si terapie inventata de mine ad hoc, si nu la practicile de human resources management, oooh nu.
Si de data aceasta, articolul de fata se adreseaza cititorilor suficient de maturi si de trecuti prin viata ca sa stie ce inseamna HRM, si asta nu numai din auzite. Cu asta depasim substantial virsta de 18 ani si suntem, cel putin in ceea ce priveste continutul de factura sexuala, politically correct.
Aparent, criza a fost de vina, dar asta e o explicatie comoda. Nu iubitule, amindoi am fost di vina. In particoler, domnu’ Inginer prin anumite pasivitati in fata sefului. Observind in atitudinea lui o vag insuficienta intelegere pentru pozitia personajului care i-a fost sef direct, i-am propus urmatorul joc:
Sa priveasca relatia intre el si seful lui ca pe o relatie sexuala, si fiecare act de conducere (“Popescule, ia tu dosarul ala si prelucreaza-l pina miine la prinz, da’ vezi ca sefu’ al mare nu vrea sa le dea, gaseste tu o explicatie; stiu ca ai altceva de facut, dar gasesti tu timp si pentru asta, te descurci tu”) sa il vada ca pe un act sexual.
– Hăă?? Adica vrei sa...?
Nicidecum. E o chestie de imaginatie si de schimb de perspective. Dar asta nu e tot: El sa joace rolul sefului, eu al subalternului, eu sa fiu pasiv-submisiv, si nu asa, cu vagi tendinte, ci la maxim. Iar el sa fie un macho cu inclinatii sadice. Sa jucam jocul asta in urmatoarele doua saptamini, pina trece concediul, si sa vedem cum ii place rolul. Dupa care revenim la normal si vedem ce concluzii tragem. Exista manageri care platesc zeci de mii de euro pentru un training de genul asta, ii spun.
– Aha, zice domnu’ Inginer prompt, ia calca tu muntele ala de camasi. Pina miine, te rog.
– Oh, raspund eu intinzindu-ma mai bine sub plapuma, asa o sa ai un subaltern nesatisfacut sexual si frustrat.
– Aha, mai zice domnu’ Inginer cu o unda de intelegere. (Daca nu era intuneric, m-as fi asteptat sa-i vad o anumita sclipire in ochi. Mai bine ca era intuneric.) Bine. Hai s-o lasam pe miine, acum sunt cam obosit.
– Aha, mai zic si eu, dar pe alt ton.
4 comentarii:
Wow! Ce idee grozava! Imi place mult.
Cred ca doar imaginind putin in felul acesta relatiile dintre sef si tine (nu neaparat chiar jucind role-plays acasa pe tema asta) poti deja sa intelegi multe.
M-ai pus pe ginduri serios...
Klara, in limba germana exista expresia "eine schnapse Idee", unde schnaps vine de la substantivul Schnaps – o categorie de alcoholuri tari incluzind si palinca cu pricina ;-) Din asta s-a facut un atribut al ideii. Si nu, ideea mea nu este (numai) șnaps. Cind spuneam ca managerii platesc mii si zeci de mii de euro pentru un training de acelasi gen, vorbeam foarte serios.
Partea șnapsă era jucatul rolului acasa, si cu mine pasiv-submisiv :-) Rol care, revenind la psihologia serioasa, nu este nici pe departe asa de simplu cum pare la prima vedere. Ca si testul petelor de cerneala sau ca ghicitul in cafea, este un mod de a te concentra pe un anumit fenomen si un pretext pentru a reflecta.
Eh, dar suntem in concediu ;-) La multi ani!
si taman cand ajungea la punctul interesant a cazut cortina. fir-ar.
Pai da, asta e regula jocului ;-)
Trimiteți un comentariu