15 martie 2009

Principiul Ivan Turbincă: Un experiment

Nu vi se pare ca Alex Leo Seban are ceva diabolic? Ma refer, mai exact, la personajul care scrie pe diverse bloguri sub numele “als”; daca asemanarea artefactului cu personajul real este intimplatoare sau nu, asta intereseaza prea putin pentru experimentul de fata. Si o alta precizare: Cind spun “ceva diabolic”, sigur ca doresc sa ii fac un compliment, dar, pe de alta parte, nu la un Lucifer cu ochi negri stralucitori si genial in rautate ma gindesc, ci mai degraba la un rau omniprezent, cum ar fi vecinul de metrou care maninca doughnut linga tine la ora de virf sau la personajul anonim care iti umple cutia de scrisori cu reclame stupide.

Imi imaginez ca asta (si nu Lucifer, Talpa Iadului si alte entitati de mare calibru) este genul de draci pe care i-a poftit Ivan in turbinca lui, ca apoi sa-i altoiasca si sa le dea drumul in lumea larga. Dar atentie, a fost o greseala: E drept ca Ivan a curatat acea casa, dar a murdarit o lume intreaga trimitind dracii care incotro. Dracii ar fi trebuit sa ramina pe loc, ca un rau necesar, cunoscut si ocolit de oricine. Asta ar fi salvat restul lumii.

Aplicind acelasi principiu (si nu a fost singurul principiu pe care l-am aplicat acolo, dar despre celelalte cu alta ocazie), am permis pe blogul meu balacareala reciproca a citorva personaje de altfel fiecare valoros in felul lui, dar incompatibil unul cu celalalt. Pina la un punct, principiul Turbincii functioneaza, restul blogului, poate chiar si alte bloguri in acelasi timp, fiind iertate de interventiile domnului Serban. Dar exista si punctul despre care vorbeam deunazi, in care Pinocchio isi pierde rabdarea stoica si cedeaza altora onoarea de a salva blogosfera de bîntuieli alseniene.

Mai intii, Pinocchio va ofera o informatie: Blogul pe nume alexleoserban.blogspot.com nu exista, respectiv nu este inca folosit. De comun acord cu domnu’ Inginer, Pinocchio considera ca acest blog se poate materializa intr-o scena ideala a tuturor manifestarilor româno-blogosferice sau -cubice legate de artefactul ALS.

Si acum experimentul: Dorim sa vedem – folosesc pluralul convins fiind ca pe multi ii va interesa rezultatul – cit dureaza pina cind:
a) numitul blog va fi rezervat;
b) vor aparea primul posting si primele replici;
c) procesul se va extinde la alte bloguri cu nume similare (alex-leo-serban, als etc.) cazate la diversi provideri (blogspot.com, wordpress.com);
d) si, per total, care va fi scorul ALS vs. restul blogosferei, adica cine cite bloguri va rezerva si cite din bloguri vor fi favorabile respectiv neutre domnului Serban.

Este ora 13:00 GMT, duminica, 15 martie 2009. Pe locuri, fiti gata, start!

27 de comentarii:

lektor spunea...

n-am prea inteles ce doriti domnule pinocchio: sa deschidem noi un blok in numele domnului als, sau sa-l asteptam pe domnia sa sa se incoloneze singur in rindul virtualilor?


:)

Anonim spunea...

Himmelherrgottnochmal, credeam ca numai eu stapânesc clasicul insfettnäpfchentreten
Imi faceam griji c-am stricat tonul (pe postul despre criticul literar)

<)))<

Anonim spunea...

Nici eu nu inteleg ce vrei sa faci. Eu de fapt sunt satul de atatea experimente si artefacte si etc. incat cred ca o sa mai raresc pe aici. Mi s-a luat de acest invidid.

Anonim spunea...

ideea e buna, dar mai trebuie lucrat. negresit, un astfel de titlu va atrage crocodili cu proteza, spre ex. suciu, degraba inchinatori la argati de popi hortodocshi. +ca trebuie sa li se explice in 20 articole & 80 comentarii despre ce e vorba.

de ce nu: prostu.ro? aici ar fi: gigibi sau aleshe. dar stim ca voyvodul tutulor romanilor deja are blog.

sau nume mai vioaie:
alex la maxim
solcanelle, d.v.
leo paturica
tarcovnic
sandelle fantastique

Anonim spunea...

http://alexleoserban.wordpress.com/ ezistă încă din septembrie.

lektor spunea...

d-le mulliganoglu,

aveti vreo legatura cu barul mulligans apartinator de dublin?

daca da, va transmit cele mai alese urari.

foarte frumos locul.

daca sinteti in schimb un membru al castei de golferi mulliganoglii si aroganti, atunci imi retrag salutul.

:)

Anonim spunea...

dle pinocchio,
sint realmente induiosat de atentia pe care mi-o acordati...
se pare insa k nu ati inteles un lucru simplu: nu imi fac - & nici nu intentionez sa ocup c/o - niciun blog! este o strategie mai curind practica (si, deci, rezonabil de inteligenta): sansele k oricine sa dea peste 'als' sint mult mai mari atunci cind zisul 'als' paraziteaza alte bloguri decit daca ar sta, cuminte & stingher k fatucile de cartier la balul de simbata seara, in ACELASI loc! ;)

cit priveste 'rautatea' mea - iata-va, dle pinocchio, in plin delict de ingenuitate... chiar credeti, sincer, k spuneti o noutate?! este ceva atit de evident (& de auto-asumat) incit 'ipoteza' dvs are ceva din secretul unui personaj al carui nume seamana cu al dvs - &, in orice caz, are-o origine comuna: polichinelle.
apropiatii mei cunosc prea bine (intrebati-l pe idolul dvs, bucurenci...) aceasta 'latura' a mea. daca ma cultiva insa, cu fervoare & in continuare, nu este - presupun - pt k ar fi, cu TOTII, masochisti, ci pt k gasesc k celelalte laturi ale persoanei mele compenseaza acest mic hiatus de caracter :)

tocmai de aceea (o ingenuitate nu vine niciodata singura!), incercarile amicilor dvs (gen WE) de a ma 'demasca' nu sint decit hohotitoare anti-climaxuri previzibile - INCA un capitol, plicticos, la deja-banalul op al truismelor adunate si-napoi la lume date...

ps si, k sa lamuresc pe deplin (sper!) acest 'capitol', va pot spune (iata, in premiera & in exclusivitate - bucurati-va, dle pinocchio!) k animozitatea mea fata de terorista, de ex, nu are 'la baza' absolutamente NIMIC: este doar o toana, un capritz, un ambitz... ce poate fi mai palpitant decit sa pornesti, din senin, o campanie impotriva unui 'idol' al unora, stirnind atitea comentarii idioate & nesfirsite supozitii (false)?
si ce poate fi mai amuzant decit sa o faci, capricios-tenace, in mod total gratuit??

voila! mon coeur/moqueur mis a nu ;)

Anonim spunea...

d-le lektor, nici-nici

cum argatul si-a desfacut inima-sfincter, Iw ma retrag pana se rareste mirosul. repet: ideea nu e deloc rea.

Anonim spunea...

problema cu domnul Şerban, de fapt, este că i se acordă atenţie.
Mea culpa.

Anonim spunea...

haHA, that too!
mintea dp urma... ;)))

Anonim spunea...

eu nu vreau sa te "demasc", loaza! ci incerc sa pun cap la cap niste lucruri publice pe care tu le asumi si la auzul carora turbezi.

si mi se aia mie de anticlimaxul tau post-50 de ani. chestia aia nu e pentru tine, ci pentru ceilalti. una este sa ai rautati imprastiate in zeci de locuri, una ici, alta o luna mai incolo si alceva este un nr. de pagini stranse laolalta cu perlele tale de acum azi de zile.

si numai pt. faptul cum m-ai facut cand am zis despre asta, la stefan, tot meriti, asa, o descriere in mai mult de 24 de cuvinte. cand oamenii or sa vada culturalul lu peste, sa aiba in minte si mizeriile pe care le poate deborda sistematic.

deci: nu este pentru tine, nu este pentru anti-climaxul tau de 2 lei, ci pentru ceilalti.
capisci? tu in cazul esti doar un obiect de studiu, un monstruletz in formol.

Anonim spunea...

dupa cum se vede mai sus, dl WE este incapabil sa-si stapineasca temperamentul si, asa cum am facut sa se-ntimple si cu alte ocazii (deci pattern-ul este acelasi), isi da in petec lamentabil ('loaza' etc).
instinctul demascator/turnator este la fel de evident, oricit ar incerca sa-l camufleze intr-un fel de 'serviciu public' pt gay-tristi-la-care-nu-se-uita-nimeni (vezi 'joacademine') si altii.
se observa, de asemenea, din febrilitatea cu care raspunde si, mai ales, din 'mincatul' copios (nu doar al literelor, ci si) al cuvintelor k este o natura isterica. nu este, desigur, singurul isteric cu ticaiala de pensionar chitibusar & cruciverbist, dar - in felul sau - este pitoresc: atunci cind merge pina-n pinzele albe cu chichitele 'pedante' - vezi de-neuitatele sale insistente k 'epicurian' inseamna opusul sau, iar 'sibarit' nu are nicio legatura cu cultura romana/antica... -, 'abureala' creierului sau de oala sub presiune este irezistibila ;))

VERY funny
continuati

Anonim spunea...

io nu am de spus decat un singur lucru, mi-e sila.
inclusiv de cei care fac comentarii in privinta persoanei mele. io stiam ca omaenii frustrati se masturbeaza isteric in cate vreun colt de camera in fiecare zi si asa devin pasnici. dar vad ca pe unii nu ii ajuta nici asta nici macar la varsta de alergat dupa nepoti imaginari prin parcuri imaginare. cat despre initiative gen ecarisaj: sa dam un adapost si prietenilor nostri patrupezi!!! (din nou numarul de labe conteaza), eu sunt unul din aia in care trebuie sa aruncati cu pietre pentru ca eu cred ca trebuie eutanasiati.

Anonim spunea...

mai potrivit:

panseluta.glob.ro

Anonim spunea...

oh vai, dl (tovarasul) 'minoritate protejata' (aka 'joacademine') si-a pus in cui 'toleranta' de parada & a scos si puscociul cu scuipati, si lasoul de ecarisaj, lol

ce ar trebui stiut dspr respectivul este k, pe blogul sau, a instituit politia gindirii - trec NUMAI lucrurile politic-corecte (sau 'octavian-corecte')...

whatever, on n'est jamais mieux servi que par soi-meme ;)
q.e.d.

Anonim spunea...

bătrâneţile argatului panseluţ în gospodaria popii chucky- un titlu minunat pentru o carte de moravuri bukaleene

Anonim spunea...

tot mi-e sila.

Anonim spunea...

ja ! ich weiß, woher ich stamme !
ungesättigt gleich der flamme
glühe und verzehr` ich mich .
licht wird alles, was ich fasse,
kohle alles, was ich lasse:
flamme bin ich sicherlich !

(ecce-hommo ! denken mit nietzsche !)
pam-pam ! tralalala

umpique de culturique mique :)

Pinocchi0 spunea...

Emma, excelenta idee, din pacate vine umpique cam tirziu, am pus deja titlu noului posting, altfel "culturique mique" s-ar fi potrivit cum nu se poate mai bine, wie die (der?) faust aufs auge...

Anonim spunea...

emma enescu: aceasta 'frische lola' care sta cu fundul pe un butoi de citate sauerkraut

ps1 este 'ecce homo' - si in sensul 1, si in sensul 2 ;)
ps2 prefer 'DER faust'! 'die faust' folosesc decit din cind in cind...

lektor spunea...

domnule ALS,

pina la urma de ce nu va deschideti un blog? Chiar si numai pentru a combate fenomenul de blogging in sine. Poate ne convingeti astfel sa ne inchidem blogurile si ramineti dvs singurul si implicit cel mai valoros blogger :)

Sint convins ca ar fi o lectura interesanta, si in bine si in rau.

Anonim spunea...

daaa. daaaa. ai dreptate. homo sigur ! sigur ca homo !!!:))))))))))))))))))))))))))))))) uofff ! abia am asteptat . multzumesk. ma poti ierta ? dar repede-repede. inca in primavara asta .

leontinique monsherik : dar in rest nu spui nix despre tipu nice ? in care sens vrei tu !

peseu unu: te rog nu te amoreza de mine ca nu ma vei uita inveci de veci si este fatalik.

peseu doi : nu este citat caci este o poezeta d-alui nenea nice dintr-un brevier d-mnealui cu care mergi la plimbare de-i zice "gandeste cu nice" ( da . da. chiar zice-i prompt brevier si chiar in hoh-doiciul tau magistral ) !


te pupik . frumosule . dejteptule . talentatule . poliglotule. filozofule.inegalabilule . juvenilule. ganditorule . literatule . secsosule. magnificule . pateticule ... si alte lelelelele :)))))))

peseu trei : pot sa-ti trimit epistolik de cerere in kasatorik ca tot imi faci kuricika intensivata ? ti-am spus ca-ti place pralina delicioasa si nu ma crezi. offff.paaaa.

Anonim spunea...

dle lektor,
din snobism.

dle pinocchio,
ceea ce n-ati reusit dvs., cu tot ajutorul neprecupetit al amicilor dvs hulliganoglu et al., iata k a reusit duduia m. aenescu: sa ma faca sa plec (definitiv, sper!) dp acest blog.
stiti, asadar, ce aveti de facut: NU ma mai invocati, citati, somati, parafrazati s.a.m.d. daca vreti sa ma tin departe de blogul dvs ;)
cu aceeasi consideratie, etc

ps cit il priveste pe dl auto-ludic & serial-silnic (= 'mi-e sila' x 2), el & cei k el sint vinovati pt faptul k numele meu NU a fost inclus pe lista 'intelectualilor sexy':
daca asupra mea nu ar fi fost pusa, abuziv, eticheta de gay, daca el & cei k el nu ar fi incercat repetat & din rasputeri sa-mi faca un 'outing' aproximativ (= 'pedeapsa' pt slabul meu apetit de a-mi divulga viata privata), daca n-ar fi functionat ('k la noi'!) invidii, frustrari & resentimente ('prieten cu bucurenci'?? hmm...) fata de cineva care nu tine sa faca parte din nicio 'comunitate' (reala sau imaginara), duduile care au decis nu m-ar fi discriminat cu atita naivitate & buna-credinta.
va dati seama cit de 'simpatici' imi erau si, mai ales, cit de 'simpatici' mi-au devenit, in aceste conditii, membrii respectivei comunitati...

Pinocchi0 spunea...

Draga Emma, imi dai voie sa te declar prietena?

Anonim spunea...

Pinocchio draga ma simt flatata :). multumesc . si da ... "der-ul" era optimal in maniera lui goethe ("luciferica" ) . apreciez subtilitatea . mai curand semnul de intrebare :))

Anonim spunea...

leo : dincolo de animozitatile dintre noi(care nu sunt scuzabile deloc) cred ca esti un om foarte inteligent si mai cred ca ai o forma neinteleasa de "sensibilitate" doar ca ai o personalitate dissociala cu tenditze spre agresiune si recurgi adesea doar la atac. observ o placere perversa atunci cand reusesti sa ranesti pe cineva.pentru tine este un adevarat triumf . doar acest fapt te-ar descalifica pentru mine ca om .in intregime ...daca eu la randul meu nu as intelege ca orice rautati isi au un anume izvor . acest lucru ma pune in situatia de a nu judeca cu duritate . de multe imi este chiar imposibil sa nu o fac.

ma folosesc insa in mod frecvent de humor pentru a diminua potentzialul agresiv pe care printr-un exercitiu de empathie il simt atat de prezent .

in rest acest "nu este un citat" se dorea o provocare sau daca doresti o invitatie la un "duel" de inteligenta . de cultura. caci trec peste faptul ca munca ta este legata de cultura de cele mai multe ori nu reusesti sa comentezi un post pe masura pretentiilor pe care le ai de tine .

Anonim spunea...

si doresc sa mai fac o observatie unor comentatori : cine isi sublineaza o anume apartenenta la un mediu academic si foloseste aceleasi "ustensile" ca si agresorul sau atunci cred eu ca nu este deloc in ordine .

mie spre exemplu mi-a placut atitudinea tapirului ( la postarea "88") fata de alex leo serban atunci cand a fost "shpritzat" cu "surplusuri biologice" eliminate atat prin cavitatea bucala cat si pe cale intestinala - el totusi printr-un efort de vointa si-a pastrat contenentza si a abordat un limbaj adecvat omului civilizat .

(eu aceste pretentii nu le am de la mine . sunt oarecum mai oportunista si probabil ca responsabilitatea "omului civilizat" mi-ar fi prea multa si ma tem sa nu esuez blamabil . cine stie ? sau e pura lashitate !)

acum sunt gata ! imi pare rau de interventie pentru care imi cer scuze :)