24 iunie 2009

Germana fără profesor: Eine Scheisskultur

Cultura ca colectie de obiceiuri, reguli, norme, valori & Co., prefixul termenului de specialitate nu-l mai explic. Iar toata chestia se refera la situatia in care concurezi pe un post undeva la capatul celalalt al lumii, respectiv al Austriei, si esti tratat ca marfa pe piata de vite. Si asta nu numai in Austria.

Einem geschenkten Gaul schaut man nicht ins Maul, echivalentul fidel al calului de dar care nu se cauta la dinti, dar nu de dar e vorba aici. Man kriegt eh’ nix geschenkt.

– Dragul meu, i-am spus cu detasare, nu trebuie s-o iei personal si in nici un caz sa te ataci. Ei nu se poarta asa cu tine pentru ca te desconsidera, ci pentru ca asa au invatat sa se poarte intr-o asemenea situatie.

Corespunzator, in poza de azi: teiul din fata ferestrei. Avem mai multe ferestre, alegeti-o pe care o vreti, toate au tei in fata. Chestie de-a dreptul perversa din punctul meu de vedere: Mirosul imi face greata, dar sint destul de open minded ca sa inteleg ca altora le place. Inca si mai pervers este ca teii, o prezenta locala superabundenta, sint de diverse soiuri, fiecare inflorind in perioade usor decalate pentru prelungirea placerii.

– Doriti sa v-o prealungesc? intreba cindva bibliotecara de la Sadoveanu.
– Da, raspundea Dan privind-o sceptic, da’ nu prea tare.

Vestea cea buna este ca undeva in mijlocul perioadei asteia mi se potoleste alergia. Cui pe cui se scoate.

17 comentarii:

Anonim spunea...

hehe,te inteleg perfect:la mine in oras,nebunia incepe pe la jumatatea lui mai cand infloresc salcamii.fiind zona submontana,parfumul lor tine mai mult si e mai puternic fata de campie.urmeaza tufele de caprifoi(de care este plin orasul)si culmineaza cu teii.asa ca de pe la 10-15 mai si pana pe 20-30 iunie,am migrena aproape continuu.nu mai vorbesc de senzatia de greata.iar altii spun ca asta e cea mai frumoasa perioada din an.
deh!gg

Anonim spunea...

ieri,23 iunie, a fost ultima zi de cules plante de leac(medicinale).la noi in zona,plantele culese dupa aceasta data nu mai au puteri miraculoase.
gg

Pinocchi0 spunea...

Haaaa! Asta trebuie sa fie explicatia!!!

april spunea...

pfui. de unde se vede ca florile de tei, de soc sau de salcim (care apar - by nature - inainte de 23 iunie) sunt cu siguranta muuult mai miraculoase decit matasea de porumb sau fructele de soc, care nu au cum sa fie pe lume inainte de 23 iunie.

:)
cit despre tei, doar un cuvint: groaznic.

Pinocchi0 spunea...

Carevasazica nu sint eu singurul care nu suporta asemenea mirosuri... m-am linistit oarecum :-)

Urmuz spunea...

Iubesc aroma acestor tei, nu sînt blagoslovit cu nici o alergie, sistemul meu nervos extrem de fragil este de vină probabil.

Pe de altă parte, nu ştiu dacă există ţuică din flori de tei şi parcă aş face experimentul. S'o numim simplu: tăiată.

Pinocchi0 spunea...

Hm, tuica de tei, ce idee interesanta... am sa ma mai gindesc la asta :-))

Rheea spunea...

La mine e si mai amuzanta situatia: uneori e de la tei, alteori de la salcami, cateodata de la praf, cateodata trece o vara fara un stranut suspect.
Domnii doctori sunt foarte amabili si ma sfatuiesc sa evit sa stau cu nasul in polenul acestor plante.

Hiacint spunea...

Ferice de tine! Eu strănut tot timpul anului...

Pinocchi0 spunea...

Haa! Dragele mele, n-aveti idee ce ma bucur ca va revad pe toate aici!

:-)

Anonim spunea...

tratamentul sugerat in primul paragraf mi se pare total irational. pentru ca niciodata nu poate fi exclusa posibilitatea ca intervievatul sa primeasca job-ul. si atunci cel/cei care l-au tratat ca pe-o vita ii vor fi colegi.

mda... asta spune ceva despre atmosfera din firma respectiva.

...dar hei, nu uita: austriecii sint incercarea nereusita a lui dumnezeu de a face fiinte umane din nemti. :D

Pinocchi0 spunea...

:-D

Sigur ca e irational, si poate ca nu asta a fost intentia, dar asa te simti. In alta cultura se spunea "piatra de incercare".

Nu cred ca austriecii sint altfel decit nemtii, cel putin in asemenea situatii. Tocmai pentru partea lor mai umana (vazuti din perspectiva estica) imi plac.

april spunea...

eu nu sunt alergica la tei. pur si simplu nu imi place mirosul. ba chiar (ca sa duc povestea asta pe cimpii nebanuite) mi se pare ca miroase a transpiratie. :D
in schimb salcimii sunt veniti din rai direct.

anul asta m-am captusit cu o alergie - pe care o trag de 12 zile deja - la flori de soc. e crunta.

Pinocchi0 spunea...

EXACT. Nu am alergie la tei (ci la alte minuni), dar mirosul ma chinuie. Ar mai fi de spus ca primul atac de alergie de care imi amintesc l-am avut totusi dupa ce m-am cocotat intr-un tei sa culeg flori.

Salcimii, da, exact de acolo vin :-)

Urmuz spunea...

Teiul miroase a transpiraţie?!??????????????

(ps: pe de altă parte, lăsînd deoparte marcarea teritoriului în mijloacele de transport în comun, să nu iubeşti transpiraţia omului iubit mi se pare a ţine de paradisuri artificiale)

Pinocchi0 spunea...

Zazie dans le metro? :-)

april_sea spunea...

da, a transpiraţie din cea proaspătă, jilavă, alunecoasă, sleindă. bon, nu-mi place, e voie? :)
cît despre mirosurile care vin la pachet cu persoana iubită, nu poţi decât să le iubeşti, chiar şi pe cele de picioare obosite pe care cu drag le pui în poală şi le masezi.

dar nu pe cel de tei :)