12 iunie 2009

N-ai ințeles nimic

Voi ce reactie aveti cind va spune cineva: “N-ai inteles nimic!”? Reactia mea este aceea a taurului pe la nasul caruia flutura cineva o esarfa rosie. Se stie ca taurii de fapt nu percep rosul, dar efectul este acelasi. Si fluturatul esarfei, si expresia citata sint gesturi de inceput ale unori ritualuri care continua apoi cu o lupta lipsita de sens.

Nu mai tin minte cine spunea asta, dar era un sfat de buna purtare: Inaintea reprosului “N-ai inteles nimic!” se subintelege exclamatia “Vai, ce prost esti.” De cealalta parte a baricadei, pesoana care spune asa ceva se erijeaza in posesor unic al unor adevaruri fundamentale. Mamele obisnuiesc sa le spuna asta fiilor ignoranti; daca ramine in acest context, gestul este pur educativ. Iesit insa din contextul familial, cind cel care n-a inteles nimic nu mai este copil iar cel care se pregateste sa-i tina o prelegere nu are nici un ascendent acceptabil asupra interlocutorului, jignirea este clara si conflictul iminent.

Observatia anexa este – si ma intreb in ce masura generalizarea ei se confirma statistic – ca o astfel de remarca vine de obicei din partea femeilor, de preferinta romance si trecute de o anumita virsta. Posibil sa tina de rolul de mama, extins asupra oricui ii intra, intimplator sau nu, in raza de actiune. (Ceea ce nu inseamna citusi de putin ca femeia care il joaca in acest fel trebuie sa aiba copii biologici.)

Concret, observam aceasta expresie ieri intr-o discutie pe marginea unui articol dadator de inspiratie creatoare al Impricinatului de Corn. (Vreau sa spun, fara urma de ironie, ca acel articol mi-a mai dat citeva idei despre voi scrie in zilele urmatoare.) Acolo, Vera pledeaza cu succes pentru cauza nobila; nu vreau sa critic replica momentana, in schimb imi aduc aminte de cite ori a venit pina acum din partea ei acel “N-ai inteles nimic” – de citeva ori si la adresa mea.

Curioasa mi se pare contradictia (aparenta?) intre rolul agresiv-matern astfel exprimat si celelalte roluri ale Verei. Vera activeaza de doua ori intr-o lume preponderent masculina: in lumea politicii si in comunitatea gay. Despre greutatile si problemele comunicarii cu politicienii nu mai comentez. Barbatii gay ofera o dificultate in plus: Spre deosebire de barbatii hetero, ei vor fi mai putin dispusi sa treaca cuiva cu vederea anumite gafe numai pentru ca ele sint comise de o femeie. In timp ce unii cauta instinctiv forme si curbe, altii diseca replica. (Asta, desigur, in afara cazurilor in care prefera rolul de baietel neajutorat si se conformeaza pe loc; uneori e mai simplu asa.)

Vazind ca ma ambalez, domnu’ Inginer isi intinse tacticos marmelada de prune pe felia de piine prajita si zise:

– Excelenta idee: Ne mutam la Bucuresti si eu ma fac presedintă la Accept. Iar pe tine, adauga el privindu-ma pe deasupra stratului dulce-acrisor, pe tine te angajez pe post de secretară.

– Consilier de imagine, te rog, i-am raspuns.

LATER EDIT. Ca sa nu se inteleaga gresit: Comentariul de fata se refera la o expresie verbala, la un detaliu comportamental si, posibil, la o atitudine. Atit si nimic mai mult. Departe de mine gindul de a critica omul, viata si opera in totalitatea lor.

26 de comentarii:

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Nţ, assistent manager, te rog !:) La valoarea ta :)

Cat despre tema propusa, eu recunosc ca mai faca asa, in gluma, cu prietenii, dar nu le zic "N-ai inteles nimic!", le zic "Sa-ti explice mama!" :))

Pinocchi0 spunea...

Haha! Atita timp cit nu joci tu mama care explica, e perfect :-))

lektor spunea...

hehe, pe Vera nu te poti supara nici daca vrei :)

dar stai o clipa!! sa insemne slabiciunea mea ca nu sint chiar 100% hetero??

:)

Pinocchi0 spunea...

la 1: Nu m-am suparat, e doar o critica. In plus, chestia cu suparatul ar trebui sa se bazeze pe oarecare reciprocitate, nu crezi?

la 2: Asta tu trebuie sa stii :-) In logica celor scrise mai sus, eventuala indoiala ar trebui sa se refere la virsta subiectiva, nu la orientarea sexuala.

Pinocchi0 spunea...

...sau, dimpotriva, obisnuinta curbelor si a formelor? Ca doar matematicieni sintem si nimic din ce e matematic nu ne este strain...
:-))

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Pinocchio, eu sunt mama care explica, dar mereu o fac in gluma, adica nu ca si cand chiar e cazul sa faca oamenii ce zic eu :) Dar acum, ca mi-ai atras atentia, poate n-am s-o mai fac :)

Pinocchi0 spunea...

Oh, never mind me. Sau, cum scria la poarta cuiva: Never mind the dog, beware of the owner ;-)

WE spunea...

da, si eu vad rosu. eu chiar ca vad rosu, ca sunt om!:))

cred ca e o chestie romaneasca, caci nu am mai intalnit expresia asta in alte parti. este de o mitocanie paralizanta. pe mine ma ingheata in prima secunda, ca in a doua sa scot persoana respectiva din orice scripte.

o admit numai in gluma, numai de la persoane pe care le cunosc.

andix spunea...

uh, poate n'am inteles eu nimic (!) bine, dar ne putem gandi si la vechea teorie a emitatorului -> mesajului -> receptorului?

femei ori ba (desi poate are importanta), "n'ai inteles nimic" se poate interpreta si sub forma de "sunt prost si nu ma pricep sa explic si pe intelesul altora." ("dar sunt agresiv si infatuat si nu vreau sa recunosc treaba asta, asa ca e mai bine sa dau vina pe tine.")

evident, chestiune de interpretare. cat despre cauza argumentatiei, nu ma bag pentru ca nu ma aflu in pozitia care sa'mi dea dreptul la pareri. :)

impricinatul spunea...

Vera a fost destul de tracasata in ultima vreme. Pe bune!

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Yes, indeed, I'm always more afraid of dog owners :) I was never bitten by a dog, but I was slapped by a man once...

Pinocchi0 spunea...

Observati ca am adaugat un Later Edit. Critica: da -- dar in limite clare. Comentariile care au depasit aceste limite nu le-am publicat, sorry folks.

Elf, in germana este "Du hast nichts verstanden" si se foloseste la fel ca si in romana.

Andix, eu ma gindisem la modelele lui Watzlawick si Schulz von Thun, care sint construite tot pe modelul initial emitator-canal-receptor. Apoi, exista mai multe motive pentru care expresia in cauza este mai degraba feminina.

Impricinat: Cavaler 100%.

Mihaela: Slapped?! Oh dear...

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Da... Mi-a fost suficienta o palma, pe care am primit-o early in life, ca sa-mi promit solemn ca NICIODATA nu voi mai ajunge intr-o asemenea situatie. La cel mai mic semn de agresivitate fizica a cuiva zic bye-bye!

Pinocchi0 spunea...

Hm, da, o relatie nu se poate construi pe agresivitate, nici fizica, nici de alt fel...

Anonim spunea...

hahaha! excelent!


"n-ai inteles nimic!", "calmeaza-te, draga!", "esti suparat?..." - iata trei esarfe rosii universale.


"unii cauta instinctiv forme si curbe, altii diseca replica" - iata o discriminare evidenta la adresa barbatilor straight. :p


[ da, matematicienii sint cei mai fericiti muritori... dar unii sint mai fericiti decit altii. specialistii in singularitati algebrice - evident, cei constienti de atuul lor - ar trebui sa traiasca intr-un continuous bliss... ]

lektor spunea...

singularitati algebrice?

ce e atit de endorfinic incit sa dai ture in jurul unei singularitati in speranta ca vei ajunge de unde-ai plecat?

WE spunea...

ok. sunt si "you misunderstood" si alte versiuni mai agresive si in engleza.

dar e acel "nimic", atat de apodictic. nu ai inteles nimic, ever, nu o vei face ever. esti inutil. anihilarea celuilalt prin decretul universal de tampit far-de speranta.
bogdan olteanu o folosea copios.
asa ceva nu gasesti decat in anumite locuri geografice. unde insulta a ajuns extrem de rafinata si cu atat mai virulenta.

Anonim spunea...

cand mi se spune asta ...fug. ca nu cumva sa inteleg doar ce vor altii :)

NB

Anonim spunea...

ioi, lektor, dar toate locurile interesante de pe corpul femeii sint singularitati! ~grin~

lektor spunea...

da, dar nu sint algebrice. sint logaritmice.

Pinocchi0 spunea...

just *LOL*
:-))

andix spunea...

Pino, daca te'ai gandit la Schulz von Thun, despre care nu stiam mai nimic (ca am chiulit din greu la semiotica) pot sa iti spun ca ma prapadesc de ras citind pe marele www. despre dumnealui. nu rad de el, rad de situatia ta si diverse analogii...

si ce mi se pare absolut remarcabil (si elocvent pentru povestea ta) este dezbaterea despre modelul patrulater:
"Every layer can be misunderstood individually."

enough said. :) :) :)

Pinocchi0 spunea...

Practica valideaza teoria, nu?

Faithfully yours,
Miss Understanding

dana spunea...

eu zic mereu 'n-ai inteles' (fara 'nimic') ca mi se pare ca sunt eu tampita si nu stiu sa explic ce vreau sa zic
la inceput ma deprima ca oamenii intelegeau ca ii fac pe ei tampiti dar pe parcurs am inceput sa ma bucur
adica sunt asa complexata pe toate planurile, si oamenii cred ca sunt infumurata :)). e mult mai bine decat sa imi tasneasca neincrederea prin toti porii
nu mai pot de fericire :D

krossfire spunea...

Mentalitatile diferite nu se ''inteleg'' decat rar si ajung la consens in probleme convergente. Adica pe scurt, desi nu este un argument, ''N-ai inteles nimic'' poate fi si o constatare frustrata, un : La naiba, tot pe aceleasi margini ale prapastiei vom fi. Un fel de : N-a inteles nimic dar sa mor daca inteleg si eu. Pana la urma, interventia ta pe genul ala de post a fost generata si de faptul ca autorii n-au inteles prea multe, este ?

Am scris si eu cu vreo 2-3 ani in urma ceva pe tema asta, la randu-mi fiind profund obfuscat atunci de parada publica si de incercarea de normalizare a unui act intim care in esenta poate fi deviant (pentru ca intr-o annume masura toti suntem). Atunci, cineva ma tot abordase incercand sa-mi explice. Si suprirnzator, dupa vreo 10-15 mesaje eu veneam cu aceleasi argumente, el cu aceleasi. Dupa ce mi-am mai temperat putin unele porniri discriminante, fara a ajunge insa la opinia respectivului, am realizat ca genul asta de manifestari sunt ca niste hierofanii, doar ca ambele lumi in discutie sunt profane (dar nu se cunosc).

Virgil spunea...

Expresia asta arata cat de mult ne lipseste politetea sau macar acea spoiala care ne face viata suportabila. Este arsenalul omului incult, vulgar si sigur pe sine care provoaca priviri consternate si zambete ascunse.

In "Ghepardul", Lampedusa semnaleaza transformarea lui Don Calogero, "omul nou", dintr-un badaran intr-o fiinta cat de cat frecventabila exact prin renuntarea la aceasta "maciuca verbala": "Incepuse sa inteleaga ca poate obtine mai multe roade dintr-o convorbire daca ii spui unui om 'Ma tem ca nu am fost destul de clar' in loc de brutalul 'N-ai inteles nimic' ".