10 februarie 2011

Ce mai vede Vestul în România. Colombina ne recomandă

După clătite, Colombina ne servește cu un articol din Spiegel Online. Traduc fidel pentru necunoscătorii limbii germane.

România
Vrăjitoarele vor plăti daune pentru preziceri greșite

Despre riscuri și efecte secundare întrebați vrăjitoarea de familie: În curînd, magicienele din România vor plăti daune pentru preziceri greșite. Persoanele în cauză sînt revoltate: Guvernul nu trebuie să tragă vrăjitoarele la răspundere, ci cărțile.

București – vremuri grele pentru vrăjitoare: În curînd vor trebui să plătească daune pentru preziceri greșite. Dacă legea va fi votată în Parlament, vrăjitoarele riscă amenzi și chiar pedeapsa cu închisoare dacă prezicerile lor nu se îndeplinesc.

Abia acum o lună decisese Parlamentul României că vrăjitoarele trebuie să plătească impozite. Noua modificare a legii a fost aprobată săptămîna trecută de Senat, iar acum mai trebuie să fie aprobată și de Comisia pentru Muncă și de Camera Inferioară.

Vrăjitoarele obiectează că nu pot fi trase la răspundere pentru greșelile instrumentelor pe care le folosesc. “Am să lupt pînă la ultima suflare împotriva acestei legi”, spune vrăjitoarea-șefă Brățara. “Guvernul nu trebuie să tragă vrăjitoarele la răspundere, ci cărțile.” Uneori clienții dau nume, date de naștere și alte date personale false, mai spune ea, ceea ce falsifică prezicerea. “Nu putem fi trase la răspundere pentru asta”, zice Brățara.

Dacă legea este votată, vrăjitoarele vor trebui să obțină mai întîi permisiunea de exercitare a meseriei, să scrie facturi clienților, și nu vor avea voie să lucreze în apropierea școlilor și bisericilor.

Pentru criticii noii legi, aceasta este o manevră a Guvernului de distragere a atenției cetățenilor de la nenumăratele probleme ale țării. “Guvernul nu are soluții reale, drept care inventează probleme”, spune Stelian Tănase, un cunoscut comentator politic.

Superstițiile sînt foarte răspîndite în România. Pînă și unii funcționari ai Guvernului au făcut apel la puterile magice ca să ajute economiei să iasă din impasuri sau ca să combată evaziunea fiscală. Ca reacție la modificarea legii, în luna ianuarie vrăjitoarele au aruncat rădăcină de mătrăgună otrăvitoare în Dunare ca să vrăjească Guvernul.

6 comentarii:

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Informatia din ultimul paragraf e perfect reala :)) Si, pe de alta parte, exact cum vorbesc doar despre ceea ce cunosc foarte bine, respect ceea ce nu cunosc. Iar magia alba si neagra exista, asta stiu sigur, am vazut si ceva efecte. Brrr

Madelin spunea...

Hihihi, sau, cum spune Simona Tache, cine emigreaza...
:))))

IO am cetit articolul azi, pe hartie, in trenul de-ntors acas. Ce coincidenta!

WE spunea...

da, si eu am vazut efecte. in New Orleans. de mardi gras. margele fermecate si aruncate uneia si alteia.

Palin parca a facut si ea ceva voodoo cand era nubila si ingenua.

Asa ca vrajitoria e f. raspandita.

impricinatul spunea...

adica, malpraxis p[entru vrajitoare, este?

Invizibilul spunea...

Daca ti se dezleaga cununia de la vreo telina ,malpraxis !

Catalina Mos spunea...

Eu nu is de-acord, domle'! Cum? Daca face o vrajitoare contra-vraja la vraja celeilalte vrajitoare??? Normal ca nu mai merge vraja la prima. Ori se face Politia Magica cu detectivi si tot tacamul ca la judecatorie sa se poate lua hotararea justa ori le lasa cum is.
'Fim seriosi...