14 martie 2011

Despre căsătorie, patru. Un vraf de hîrțoage

Și iată că am aflat și ce ne trebuie. Păi să vedeți, mai întîi ne trebuie 10 euro, fără asta conțopista nu mișcă un deget și nu suflă un cuvințel. Te duci și plătești, ca la tonomat, apoi pică placa și începe să se învîrtească (cu greu), cîndva auzi o voce sictirită, întreruptă de scurte întrebări și parțial acoperită de pălăvrăgeala din biroul de alături, și ți se recită următoarea listă:
• certificat de naștere în original (cine știe pe unde o mai fi) și traducere legalizată (dar nu oriunde, heh)
• trei hîrtii diverse de la imigrare și cetățenie, din care două știu că le am, dar despre a treia mă întreb foarte tare
• certificatul de căsătorie cu Colombina, și ăsta în original și traducere legalizată (încă mă întreb cît costă)
• hotărîrea de divorț, tot cu Colombina
• Ausweis.

Dadada, sigur că putem să ne ducem la orice oficiu al stării civile, numai că ne trebuie programare. Și pentru programare ne trebuie toate hîrtiile și hîrțoagele pomenite mai sus. Așa că trebuie să ne grăbim, dacă vrem o programare în ziua noastră de aniversare.

Pe lîngă toate astea, pata de pastă de dinți rămîne ceea ce este, o pată minusculă și atît. Domnu’ Inginer și-a cerut scuze pentru ton. Ah, și pentru că veni vorba de domnu’ Inginer: Lui îi trebuie numa o copie proaspătă după certificatul de naștere, și ausweisul. Dacă și asta mai e dreptate.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Moş Pinocchio, mă bag în vorbă, da' vezi să nu-ţ' ceară certificatul de naştere în forma noo, cea evropeană sau ceva de genu'. Dacă-l ai deja sau nu se aplică, nu pleca urechea.

Mihaela ( Catwoman) spunea...

mai, io pricep sa-ti trebuiasca hotararea de divort, dar de ce certificatul de casatorie cu colombina? ca ala, cel putin in cazul meu cu fostul sot, nici nu il mai avem, e la instanta si pa!? tu si colombina il mai aveti?

Invizibilul spunea...

Stiu pe unul care a fost declarat mort si s-a chinuit ani de zile ca sa-l declare viu . Suntei mici copii . :)))

cristians. spunea...

Există și opusul lui ausweis - inweis? De ce e așa importantă căsătoria?

Cuvântul de verificare e: berica.

Pinocchi0 spunea...

Diacritica, ei vor originalul cel vechi. Problema e că nu sînt sigur că îl mai am. Trebuie să caut.

Mihaela, cum vrei să divorțezi dacă nu ești căsătorit/ă? Analog, cum vrei să dovedești că te-ai dizvorțat dacă nu dovedești mai întîi că te-ai căsătorit? Și nu, Colombina nu îl are, să vedem dacă îl am eu.

Invizibilule, ce te-ai face dacă ar trebui să demonstrezi că ești vizibil?

Cristian, Ausweis/Inweis e analog cu dizvorț/căsătorie, vezi la Mihaela. Berică, sigur, la Cluj.

No, asta e.

catfish spunea...

Yoy, tare ma tem ca cu ocazia asta o sa faci cunostinta cu apostila!

Welcome, my son, welcome to the machine!

Rudolph Aspirant spunea...

Uite ca mi-am dat seama ca eu habar n-am despre ce hartii trebuie teoretic in Norvegia pt . a te casatori. Chiar am sa caut din curiozitate, desi in cazul meu nu exista nici o sansa sa se intample asa ceva prea curand si nici nu cred, dupa cum am zis mai sus, ca sunt pregatit pt. asa ceva.

Eu ,insa, deaorece vreau mereu sa fiu pregatit cu mult inainte pentru orice eventualitate, si pentru ca am citit satatistici ingrijoratoare in aceasta privinta, am inceput deja sa scriu un post despre...divort ! mai ales dupa ce am primit de la Blegoo si vesti triste din Romania despre disolutia mariajului dintre larg-iubitul si admiratul popular cantaret latino Pepe si interesanta Oana Zavoranu.(ceea ce , bineinteles nu doresc sa se intample la absolut nici unul din comentatorii de sub acest topic si la cat mai putin din restul lumii, ca la nimeni nu cred ca se poate intampla dpdv realist !)

ionuca spunea...

Îți/vă țin pumnii să găsești toate actele necesare și să mai rămâi cu ceva bani după legalizări :)

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Pai, asta era ideea, dovedesti ca ai fost casatorit, dar ai divortat, cu hotararea de divort, unde scrie ce act s-o desfacut etc. Certificatul de casatorie, cel putin in Romania, nu ti/l mai da nimeni inapoi dupa divort (instanta de judecata, ma refer). Acum, daca voi ati divortat in germania, e alta poveste, ca eu nu stiu cum e acolo :)

Liz spunea...

Certificatul de casatorie ramane la dosarul de divort... n-ai cum sa-l ai in original... doar sa-l ceri ... Mihaela are dreptate, cel putin la noi asa e. Nici n-au cum sa-ti lase un act original care atesta ceva ce nu mai e si care oricum e anulat de decizia de divort. Dar eu am pastrat o copie pentru orice eventualitate :P