28 martie 2011

Mai mult verde!

Germania Federală va avea pentru prima oară în istoria sa un prim-ministru verde. În weekendul trecut, la alegerile din landul Baden-Württemberg, Partidul Verde (ecologist, „Die Grünen“) a ieșit pe locul al doilea, putînd astfel să formeze o coaliție guvernamentală împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD). Landul Baden-Württemberg a fost condus după al doilea război mondial în exclusivitate de Uniunea Democrat-Creștină (CDU), partidul de centru-dreapta din care face parte și Angela Merkel. În ultimele luni, locuitorii orașului Stuttgart au demonstrat intens și nu fără altercații violente cu poliția locală, împotriva proiectului „Stuttgart 21“ de reconstrucție a Gării Centrale. Proiectul fusese inițiat de CDU, costurile estimate au fost de la bun început foarte mari și estimațiile au fost în continuă creștere. În afara acestor proteste, alt factor care se pare că a contribuit la pierderea alegerilor a fost politica energetică a CDU, care, înainte de accidentul de la Fukushima, era pe punctul să renunțe pe programul de închidere a centralelor nucleare adoptat de fostul cancelar federal Schröder.

Partidul Verde din Germania a fost înființat oficial în 1980 pornind de la mișcarea ecologistă din anii 1970. Cel mai cunoscut membru a fost Joschka Fischer, vice-cancelar federal și ministru de externe în perioada 1998-2005, cînd Germania a fost guvernată de coaliția SPD cu Partidul Verde, avîndu-l pe Gerhard Schröder în funcția de cancelar federal. În centrul atenției Partidului Verde stă politica ecologică, opusă politicii economice a CDU și a Partidului Liberal. Pe lîngă aspectele ecologice, Partidul Verde promovează o politică de dreptate socială și de egalitate în șanse – inclusiv în ce privește drepturile comunității LGBT și ale imigranților. Criticii Verzilor, chiar din interior, susțin că acest partid a devenit neoconservator, trădînd astfel orientarea inițială. O controversă puternică între Verzi și CDU a avut ca temă cetățenia dublă, susținută de Verzi și SPD, și atacată de CDU. În aceeași perioadă a fost încheiat un acord între România și Germania, care exclude posibilitatea românilor de a primi cetățenia germană păstrînd-o în același timp pe cea română. Acordul a fost încheiat în perioada în care Joschka Fischer a fost ministru de externe și nu i s-a făcut publicitate în Germania.

5 comentarii:

catfish spunea...

PREA mult verde...
Ecologistii sunt buni in opozitie, sa-i mai tina-n frâu pe crestini-liberali, dar la putere...nu prea!
Sa nu uitam ca in Germania s-a terminat cu pacifismul abia când au ajuns Rot-Grün la putere. Tot ei au facut posibil Harz IV.

Oricum, e aproape imposibil sa fii si verde, si la putere. Verde im Ländle, in patria ottomobilului, haha. Vreau sa vad cum impaca varza cu capra!

vera spunea...

As vrea si eu un partid verde onorabil, inteligent si ratzional, pe care sa-l pot vota. Dar nu am.

Pinocchi0 spunea...

Verde e și pe lung, și pe lat. (Mi-a trebuit ceva ca să îmi aduc aminte răspunsul :-D)

Aliceee Traveler spunea...

Astept si eu sa se formeze un asemenea partid in Romania, eu una sigur l-as vota!

Rudolph Aspirant spunea...

Unde e robertg ? e linkat la tine in blogroll ? eu pentru el am venit aici ca sa pot sa ma duc la el pe blogul lui dand click pe id-ul lui (ca aseara nu am avut timp sa ii multumesc ca m-a ajutat si CHIAR Mi-AM REZOLVAT PROBLEMA RIDICATA IERI CU EXTRAORDINAR DE NEASTEPTAT DE MARE SUCCES SI EFICIENTA, de aia voiam sa ii multumesc personal)

Re. ecologisti on-topic : eu sunt total anti-Green Peace (care sunt de altfel destul de populari printre tineret in NO, dar in sens larg tate gruparile ecologiste nu au nici o sansa in Norge), dar le-am mai cumparat calendarul din cand in cand ca are poze de aniumale exotice misto, deci intr-un fel le-am dat totusi niste bani.

Cand e vorba de mancare eu sunt total pro-whale hunting, cand e vorba de blanuri si cosmetice, sunt total anti-PETA.

mai sunt si anti-NRA si total convins pro-choice.