23 martie 2011

O cugetare de’a lui Moș Pinocchio. Despre prejudecăți

Am găsit cugetarea asta pe pinKpong și nu mi-a venit să cred că eu am produs-o. Zice cam așa:
O colecție de prejudecăți e ca un terariu cu reptile: Și colecția, și terariul au părțile lor instructive, principalul e să nu lași conținutul să iasă în lume de capul lui. (Moș Pinocchio, 2009)

4 comentarii:

Rudolph Aspirant spunea...

Adica voiai sa spui ca ai voie sa ai prejudecati, dar sa nu le spui in public ? (sa fii politically corect adica ?) Nu sunt sigur ca te-am inteles, de aia te rog sa explici.

Pinocchi0 spunea...

Ca să fim mai clari, vezi noțiune de stereotipie (http://en.wikipedia.org/wiki/Stereotype). E cam același lucru cu prejudecata: Un mod simplist sau simplificator de a vedea lumea. Folosește la început drept prim pas într-un proces de cunnoaștere, cînd nu știi nimic despre ceva (de ex. despre țigani, homosexuali etc.), dar nu e cazul să rămînem acolo, ci să aprofundăm cunoștințele respective. OK?

Irina spunea...

Da, diferenta fiind ca cele mai multe dintre reptile sunt cu mult mai inofensive decat cele mai multe dintre prejudecati...
Si eu am inteles la fel ca drcraciun, dar m-am gandit ca nu prea se ti se potrivea, asa ca trebuia sa fi inteles gresit!

Pinocchi0 spunea...

Păi există și prejudecăți pozitive, care ne fac să vedem persoane sau lucruri mai bune decît sînt în realitate. Astea ar fi reptilele inovensive. Există și prejudecăți otrăvite rău, și asta e sigur.