Moș Pinocchio, vedeți aici, se duce la Berlin să se întîlnească cu Franka Potente, coboară scările într-un Mini cu număr de Zurich (păcat de mașină), își arde pașaportul și identitatea, practică artele marțiale și-i bate pe toți, haha, muaaa-haaaaha.
– Povestea ta sună a recrutare și a servicii secrete, rosti Diotima sentința.
Ca într-una din acele secunde, Moș Pinocchio își revăzu aventura în fast forward. Unele secvențe erau mai mici și vizibil inofensive, altele erau mai mari și corespundeau. Asta s-ar numi paranoia, iar paranoia e întotdeauna convingătoare: Unul din efectele curei de România, pe care Moș Pinocchio a recomandat-o de altfel multora ca aducătoare cu picioarele pe pămînt.
Apoi madlena: Un birou mare (Moș Pinocchio și-ar dori cu ardoare fiecare centimetru pătrat peste cei 9 metri pătrați concedați cercetătorilor germani de către administratorii de clădiri academice) și raze prăfuite de soare (imediata apropiere a Cișmigiului) prin care plutea fumul albastru al unui colonel (desigur în civil) uscat, cărunt și cu mustață, aproape un Sergiu Nicolaescu căzut în naturalism.
– Noi am auzit, spunea colonelul, că ai face armata la Oradea, sau poate la Arad, și ne-am gîndit că poate ai vrea să o faci mai aproape de București, așa, la vreo 30 de kilometri. Nu trebuie să faci nimic pentru asta, nimic special. Nimic mai mult decît datoria oricărui cetățean să înștiințeze organele de Securitate despre orice ar putea amenința statul român.
Apoi istericalele Colombinei (“Dacă accepți, dau divorț!”) și sentimentul vinovăției de a fi șovăit în fața generoasei oferte, de a nu fi refuzat imediat. (Armata reală avea să fie la margine de București, deci mai aproape decît cei 30 km promiși, și cu un gard ușor de sărit spre stația de tramvai.) Diotima nu făcea istericale, căci nu așa se exprimă Diotimele, dar ideea era aceeași.
La miezul nopții pe bulevardele Bucureștilor, printre mormane de zăpadă și fuioare de ceața, Moș Pinocchio se scutură ca de un vis urît.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu