29 februarie 2012

Politețuri japoneze

Moș Pinocchio descinde pe scara avionului: Cam pe trei cărări, după nu mai spunem cîte ore de zbor, dar plin de încîntare.

– Oh you are so lucky, îl fericise stewardesa într-o engleză indescifrabilă.

Norocul și fericirea se datorau pozei publicate cu nota de ieri. Zburînd de la Viena spre Tokyo, Fuji-san se vede într-o poză clasică, un con la orizont, care-ți dă speranțe, dar pînă să le împlinească ai aterizat. Zburînd de la Tokyo la Hiroshima, treci aproape pe deasupra lui.

Este unul din acele aeropoarte suficient de mici cît să te lase să pornești cătinel, pe jos spre clădirea aeroportului. E o minune că Moș Pinocchio n-a fost arestat pentru schimbarea bruscă a traseului și pentru gestul violent de a scoate la iveală ceva ce s-a dovedit a fi un aparat foto (întîmplator japonez). Poza cu scara avionului a ieșit mișcată, drept care nu o publicăm: un băiet făcînd plecăciuni cu un sîrg inimaginabil în altă parte. Pînă la banda de bagaje, șirul de personaje deferente și plecăciuni protocolare continuă.

Iată de ce este o adevărată plăcere să-ți pierzi bagajele în Japonia. Oriunde în altă parte, lui Moș Pinocchio i-ar fi sărit țandăra. Aici însă, se întreabă (mustăcind) la cîte grade se va înclina cel care-i va înmîna într-un tîrziu geamantanul regăsit.

2 comentarii:

Tapirul spunea...

așteaptă să vezi politețea și răbdarea tuturor, când ești clientul lor: magazin, hotel, restaurant, oriunde.

Pinocchi0 spunea...

Pai am vazut-o deja :-)