30 mai 2012

Culinaria

No, unde-i Tapiru’? In fine: Somon bucățele la videorecorder. (Așa-i zice domnu’ Inginer grătarului cu gaz, care e între ochiurile de sus și cuptorul – inexistent – de jos, între două butoane mari și rotunde.) Nu știu de ce l-am uscat așa, somonul adică, că îmi place la nebunie să-l mănînc crud, așa de bine se topește pe limbă… mmmmm… dar să continuăm: Cu bame. Probabil locale, că au fost tare ieftine, o sută și’un pic, ferte zece minute în apă. Și mai bune chiar decît mă așteptam. Supă de mizo cu: ghimbir, alge oceanice, ciuperci (nu mă întrebați cum le cheamă, de la supermarket), ceapă verde tăiată marunțel (cepele japonezilor nu sînt așa de puturoase ca în Europa, heh), și niscaiva shiitake. Orezul, n-am niciodată răbdare să-l ferb cît trebuie, așa că alerg bob după bob, face bine la siluetă. Capodopera la urmă: salata japoneză de varză chinezească (o, blasfemie!) cu muguri de nu mă întrebați ce (tot de la supermarket) și susan. Picătura de geniu e picătura de ulei de susan plus picătura de zeamă de lămîie. Fără egal. În fine, noul meu prieten, Sauvignon Blanc cu Semillon, tocmai din Chile, costă numa șase sute ș’un pic. Îmi pare rău Vera, Lektore, roșu n-am avut. (Din fericire.) Poftă bună!


11 comentarii:

Chipuc spunea...

Arata bine, pofta buna! :)

vera spunea...

Draga, io nu zic sa nu bei vin alb la peste. Io zic ca sa nu bei decit vin alb la peste e un moft frantzuzesc, contrazis de realitate: exista unii pesti, care gatitzi in unele feluri, in unele momente, merg foarte bine cu vin roshu.
Restul dejunului/cinei tale e un mister, in afara de shiitake, p'alelalte nu le stiu decit ca informatzie antropologica, nu si ca substantze manjabile.
O bila alba pentru 'mizanplasu' agreabil. (De ce au schimbat romanii sensul expresiei mise-en-place?)

Pinocchi0 spunea...

Hmm, Vera, să nu-mi spui că nu cunoști bamele! Eu îmi aduc aminte foarte bine de ele din copilărie, bunica mea făcea din cînd în cînd (și nu prea îmi plăceau).

Mizanplasu e sfînt la japonezi, mai ales castronul cu orez (care de obicei e mult mai plin) în față-stînga. Corespunzător, nu cunosc decît un singur sens al cuvîntului, care ar fi altul?

Cora_ spunea...

videorecorder, tare. :)
arata tare bine totul si sunt profund impresionata ca mananci toate alea doar cu betele... :)

Pinocchi0 spunea...

Videorecorderul este contribuția domnului Inginer, cum altfel, denumirea adică.
Iar bețele vin de la mine (nu mă întreba cînd am început, nu mai țin minte), și tocmai se pare că le-a adoptat și el.

vera spunea...

Nu, nu, la noi se foloseste pentru pusul mesei, dar du-te si uita-te ce inseamna in cuizineria franceza, nu e DE LOC asha, e ceva care se intimpla in bucatarie.

Am incercat cu mare entuziasm cu chopsticks, nu mi-a mers. O bucatzica de carne mai puteam, dar bobishoru de orez, cite unul sau cite doua, jamais. Si m-am lasat total pagubasha, nici nu mai incerc. Dar nici nu am fost intr-o situatzie ca a ta, tu nu ai incotro. Stiai deja (bine) dinainte de a te muta in Japonia?

vera spunea...

Cunosc bamele cum tzi-am spus. Mama ura bamele si tata la fel, la noi nu existau, nici nu stiam bine cum arata, pina la o virsta destul de adulta. Oricum, am incercat o singura data si nu mi-au placut de loc.

impricinatul spunea...

tapiru se lupta sa-i invete pe elvetieni care e treaba cu mititeii.
domne, cu bame n-am incercat! ce chestie, mai acum cateva zile vorbeam de bame, ca nu le suport, dar acu, vazand eu aranjamentul aproape ikebanic de pe masa...

vera spunea...

Doctore, cum deja stii, una e ce se vede, alta e ce se simtzeshte cind introduci substantza in cavitatea bucala. Textura si gustul bamei - an acquired taste. You did not acquired it la timp, tough luck, nu prea cred sa mai ai shanse. But, let me know daca itzi ese.

Pinocchi0 spunea...

Inegalabile sînt mîncărurile turcești de bame în suc de roșii, astea trebuie încercate. Copiii strîmbă din nas în mod special la anumite legume și zarzavaturi, pentru că simt mai puternic amareala frunzelor, perii de pe ele, balele bamelor, și alte chestii care par nelpăcute, dar pînă la urmă sînt foarte bune.

Madelin spunea...

Cand le-am facut la copii brocoli (pare-mi-se tot cu somon), cu tot mezamplasu' reusit, zic io, Mihu a rostit: "Miru, stii cum se manana felul asta de mancare? Miru, curioasa de ce-o sa o invete fratele ei mai mare: cum? Mihu a tacut filozofic, ducandu-si degetele la nas si furculita la gura.