03 decembrie 2012

Învățăturile domnului Inginer către discipolul său Moș Pinocchio despre patriotismul românesc

Moș Pinocchio [cu ochii în tavanul bucătăriei]: Oare dacă mănînc mîncare românească la fiecare sfîrșit de săptămînă se cheamă că sînt patriot?
Domnu’ Inginer [mestecînd vîrtos în mămăligă]: Nu. Se cheamă doar că ai gusturi culinare rafinate.

9 comentarii:

vera spunea...

Regret ca fac asta, dar nu poci sa ma retzin: se zice 'Amestecind', nu 'Mestecind'. Mesteci tu, cu gura ta, cind maninci, dar la mamaliga, sau orice mincare, Amesteci.

Cred ca mincatul de mincaruri romanesti are doua motivatzii: sint gustoase si o faci din nostalgie/reflex conditzionat, in functzie de natura mai mult sau mai putzin sentimentalicoasa a persoanei in cauza.

Pinocchi0 spunea...

Hm: http://dexonline.ro/definitie/mesteca
Zice:
A MESTECÁ méstec tranz. 1) ... 2) ... 3) (mai ales alimente) A mișca (cu o lingură) pentru a obține o masă omogenă sau pentru a nu se arde la foc. 4) ...
Sursa: NODEX (2002)

Întru totul de acord cu partea a doua; adică madlena lui Proust. Mă întreb ce-ar fi zis Pavlov despre asta.

vera spunea...

1. Hm. Suit yourself. Nu e romana culta - personalmente nu ma intereseaza dialecte rurale, mai ales sa folosesc. Si da, recunosc o constantza de comportament.

2. Pavlov ar fi fost de acord, nu am dubii. Nu stiu daca si la catzei.

Pinocchi0 spunea...

Dar, neprețuită Vera, mămăliga este ea însăși un dialect rural!

vera spunea...

Este!
Si sint incredintzata ca vei mai gasi nenumarate argumente in favoarea folosirii unui - din punctul meu de vedere - barbarism, care pe mine ma irita mai tare la cineva ca tine, decit la mirlanul standard din jurul meu, la Bucuresti. Passons...

Rudolph Aspirant spunea...

Wow! Sexy ! Inclusiv ceaunul, cu margini cu tot, numai bune de lins si alea pt desert, desigur dupa ce se raceste.

Rudolph Aspirant spunea...

Sorry, nu doream sa ofensez ciobanii chefi (artisti bucatari)din videoclip...cred ca m-a luat asa un val impulsiv de probabila marlanie standard de Bucuresti + am si eu amintiri placute chiar destul de inflacarat patriotice de la o stana autentic romaneasca...desi, zau, a propos de madlene, nu mirosul a fost exact cel care m-a frapat in mod placut si chiar pe ala am preferat sa-l uit.

Unknown spunea...

Mamaliga rulsz!

Irina spunea...

Ehe, ce ar merge o mamaliguta cu branzica... Ce pofta mi-ati facut.