04 octombrie 2007

Cherchez la femme

Sa vorbim despre casatoria homo ar fi ca si cind am vorbi despre inchinarea la diavol. Asa ceva nici nu intra in discutie, doamnelor si domnilor. Declaratia apartine lui Edmund Stoiber, aflat de vreo 15 ani la conducerea Bavariei cu o majoritate parlamentara care ar fi satisfacut pina si vanitatile ilustrilor conducatori ai epocii de aur. Atita doar ca aceia ar fi fost poate mai radicali si ar fi incheiat discutia, cum bine stim, in doua cuvinte: Es, clus!

Era aproape de miezul noptii si eu motaiam incomod pe locul de linga sofer. Incepusera sa se vada luminile avioanelor care mai aterizau la Frankfurt. Stirile despre blocaje, autostrazi infundate, accidente si santiere devenisera cu atit mai neinteresante cu cit eram mai aproape de destinatie, dar patriotismul local al domnului Inginer era inca treaz. De data asta se manifesta ascultind posturile de radio locale. Un crainic cu voce serioasa relata despre retragerea din politica a lui Edmund Stoiber si despre petrecerea lui de adio, care tocmai era in toi. In primii 200 km auzisem diverse variatiuni bavareze pe aceeasi tema, nimic nou. Si totusi am ciulit urechile: In mod suspect, odata trecuti de granita landului, elogiile isi pierdusera dintr-o data reticenta de bonton a jurnalismului profesionist. Ma miram de asa excese, Stoiber fiind, ca la Caragiale, cel dintii reprezentant al unui land privit in general cu un amestec de dispret si invidie de vecinii mai nordici. Si totusi elogiile curgeau in valuri spumoase pe tonul cel mai serios din lume. In punctul lor culminant, lui Edmund Stoiber i-a fost dedicat in numele postului de radio FFM si al tuturor cetatenilor onorabili cintecul "Hello Mr. President". Eram gata-gata sa schimb postul, cind am auzit cuvintele: era o versiune germana care nu avea mare lucru in comun cu originalul. Ii era dedicata explicit si amintea in mod sistematic de toate rateurile lui politice, de toate momentele penibile din cariera lui. Pe post de armonie si contrapunct era o colectie de gingaveli, bilbiieli si arogante culese de prin discursuri, printre care – nu i-au iertat-o nici pe'asta – cea in care spune ca stie el ce face in politica familiei, pentru ca el stie ce inseamna sa fii mama a trei copii.

Revenind in registrul serios, emisiunea a continuat cu stirile serii: Doamna cancelareasa aflata in vizita oficiala la München. Pe primul punct al ordinei de zi, retragerea din viata politica a primului ministru Edmund Stoiber. Discursul doamnei cancelarese, care era in voce si parea sa fi uitat cu desavirsire ca nu meritele excesive si nici virsta prea inaintata conditionasera acea retragere. Zise dumneaei intr-o vocaliza elogioasa: Edmund Stoiber nu numai ca a administrat mostenirea primita de la Franz Josef Strauss, el a si dezvoltat pe mai departe acea mostenire dupa idei proprii. Aplauze si ovatii prelungite. Buletin meteo, stiri rutiere, muzica. Domnu' Inginer facind manevre pe diverse bretele de autrostrada. Urmasilor mei bavarezi: Las voua mostenire... ce anume? La douazeci de ani dupa moartea lui Franz-Josef Strauss, cind mai este inca pomenit in public, se vorbeste despre reteaua de pile, cunostinte si relatii cu care a impinzit aparatul de stat, despre fiul sau inchis preventiv si cercetat pentru comert cu armanent si evaziune fiscala, despre fiica sa care aplicase metodele tatalui in conducerea organizatiei müncheneze de partid si trebuise sa abdice, ah da, si despre nașul de botez al celor doua odrasle, pe nume Edmund Stoiber. Despre mostenirea asta sa fi fost vorba? In seara asta, atitudinea mea sceptica fata de doamna cancelareasa si calitatile ei politico-diplomatice a cunoscut o schimbare pozitiva.

Povestirea nu ar fi intreaga fara un mic amanunt picant. Tronul lui "Ede" a ajuns sa se clatine tot datorita unei femei, pe nume Pauli. Nu, nu a fost o poveste amoroasa, ci pur si simplu critica in interiorul Uniunii Social-Crestine. Tovarasii din partid au tratat-o initial ca pe o tradatoare (singura femeie intr-o mare de barbati macho, care nu s-a jenat, in plin scandal, sa se lasa fotografiata si publicata in costumatie de domina), iar acum ea este unul din cei trei candidati conservatori la postul de prim-ministru. In plus, a propus de curind casatoria pe timp limitat, de cinci ani -- asta pentru cazul in care ne-am intreba de ce a vorbit Stoiber in ultimele lui zile mai des ca de obicei despre valorile traditionale ale familiei si meritele Uniunii in salvgardarea acestora. El, care stie atit de bine ce inseamna sa fii mama a trei copii.

4 comentarii:

Anonim spunea...

ach, der edmund :)
am auzit si eu la radio potpouriul de gafe si bâlbâieli, amuzant de-a dreptul, era un caraghios, de fapt, cu retorica lui de bierzelt.
tin minte ce stupoare generala a stârnit atunci când a avut ambitii de cancelar si si-a prezentat in plina campanie electorala nevasta sub numele ei de alint (Muschi, haha!).
sau felul in care a contribuit la asasinarea lui Bruno-der-Problembär, saracu...

faptul ca o femeie a fost bulgarele de la care a pornit avalansa mi se pare un fel de poetical justice, pentru ca eu l-am considerat mereu un misogin, in primul rând, apoi un rasist, un nazist si un fariseu cum scrie la carte. ma bucur c-a plecat cu suturi in fund !
by the way, madame Pauli rocks forever din punctul asta de vedere :D

Pinocchi0 spunea...

:-)
Sincer sa fiu, mi-am dorit intotdeauna o femeie pe post de prim-ministru in Bavaria. Preferata mea a fost Renate Schmidt, dar pina sa treaca bavarezii de peste vale peste deal la social-democratie, RS a iesit la pensie...

Cit despre madam Pauli -- imi vin in minte si de data asta versurile dragului de Mircea:

...si erai cherchez la femme
gata oricind de'un dulce bairam...

Zaza spunea...

Laptop und Lederhose... Ar putea invita la fantasme gen Second Life, până în secunda în care îţi dai seama că acţiunea se petrece în Bavaria.

Heh.

PS: Dragă Pinocchio,la chestia cu bucureştenii îţi răspund curând. Nu numai că m-am întors căpiată de la Lisabona, dar Switch are mai nou tendinţa să-mi piardă fişierele.

Fir-ar. :)

Pinocchi0 spunea...

Draga Zaza, Bavaria nu este o scuza! :-)