02 ianuarie 2008

Despre Traditie (Cuvînt înainte)

Ce vremuri cumplite, ma gindeam. Ca si luptele seculare care au durat mai bine de 30 de ani, vremurile astea au durat mai bine de un week-end, acum trei ani. Ne mutam. Printre alte lucruri inacceptabile, l-am surprins pe domnu’ Inginer bricolind in camion si improvizind un soi de ambalaj amortizor intre nu mai stiu care mobile. Obiectul pe care il folosea era o oarecare fata de masa, o vechitura, iat-o:



Este o broderie a strabunicii mele. Culorile au fost la vremea lor puternice, sigure de sine, aproape obraznice – asa cum se mai vad inca pe dos. Cu timpul – sa tot fie vreo 80 de ani? – s-au linistit si s-au armonizat ca in frescele si mozaicurile Greciei antice. Inutil sa comentez semnificatia modelului, la care Mamaia desigur ca nu avusese aroganta sa se gindeasca. La fel de inutil sa explic taria cu care am protestat.


* * *


Inspirat de Fichetul Zazei, m-am gindit ca ar fi timpul sa articulez aceste amintiri. Mai intii, poze de familie (avind, mai mult sau mai putin intimplator, unele in comun cu cele ale bunei doamne) asteapta sa fie salvate de la uitare, asa ermetice cum au devenit ele cu timpul. Vom avea aici probleme logistice, multe din pozele respective aflindu-se inca la originea lor valaha. Apoi, memoria colectiva, despre care am scris atit de des in Mahala si care asteapta sa fie inteleasa. Explicarea acestor poze, acestor momente, ca si amintirea lor sunt ritualuri stravechi, pe care nu le vom da uitarii nici aici, in Internet.

2 comentarii:

Zaza spunea...

De-abia aştept. :)

Zaza spunea...

Cred că iau şi io leapşa aia, mă mai gândesc.