13 noiembrie 2008

Germana fără profesor: Wiener Titelwaltzer

La 1521, ne povesteste tante Wiki, existau in Sfântul Imperiu Roman (de natiune germana) 144 de reichsgrafi: Acestia erau conti, dar nu de orice fel, ci unii in legatura nemijlocita cu imparatul. La 1792 ramasesera numai 99, iar cel de fata pare sa fie printre ultimii si respectiv: Der letzte seines Stammes, ultimul din neamul lui. Mort in 1882 in virsta de 76 de ani, va fi avut parte nestirbita de onorurile rangului care avea sa fie desfiintat, de-a valma cu toate titlurile nobiliare, in 1919.



Șamberlan imperial si regal, colonel in retragere, cavaler de onoare al Ordinului Suveran de Malta, comandant al ordinului rusesc al Annei, decorat cu medalia de razboi – si aici ni se taie rasuflarea: Etc., etc. Ce altceva?

Dar ameteala nu dureaza mult si ne prindem in valsul vienez al titlurilor. Wiener Titelwaltzer, spunea Kishon, observind probabil ca tocmai austriecii, care au facut titlurile nobiliare sa dispara fara urma (spre deosebire de nemti, care au desfiintat numai privilegiile), le-au si dus lipsa cel mai tare. Citiva pasi de vals mai incolo descoperim baronii, baroanele si baronesele von Bach.



A se privi cu atentie, exista o diferenta. Una sunt baroanele, Baronin sau Freifrau, si alta baronesele, adica Baronesse sau Freiin. Daca primele nu sunt altceva decit sotii de baron (trecind sub tacere meritele si rangul propriu), cele din urma sunt nobile prin nascare, adica fiice de baron. Pe cind biata Josefa, bunaoara, nu era decit Hof u. Gerichts Advocatens Witwe, vaduva de avocat al curtii adica (si desigur mama celor doi baroni, Eduard si Alexander), iar Therese artist. Directors Gattin, adica sotie de director artistic (si nu de proprietar de Tanzinstitut, vezi bine, ci de director de Mozarteum), in generatia a doua si a treia regasim o baroneasa si respectiv o baroana cu merite proprii: Lenore Freifrau von Bach era Oratoriensängerin, cântareata de oratorii. (Trecem cu vederea ca Marietta Freiin von Bach era baroneasa prin alianta, ceea ce contrazice definitia.)

Partea cea mai poetica apare in generatia a patra: Prof. Maria Freiin von Bach (si aici suntem deja in epoca moderna, definitia baroanei si a baronesei s-au stabilizat prin desfiintare) este Tondichterin, adica poeta a sunetelor.



Nu pot decit sa las aceste nume sa mi se topeasca pe limba: Marie Emilie Freiin von Bach, fiica lui Robert Bonaventura Michael Wenzel Dr. Freiherr von Bach si a Eleonorei Josepha Maria Auguste Theresia Feriin von Bach. Fiica unei “cântarete de oratorii” este compozitoare, profesor universitar (biograful nu ne spune la care universitate, suntem in Austria) si, nu uitati, poeta a sunetelor. Iat-o in poza meditativ-languroasa, cum numai la 1920 se mai faceau.



Maria Bach a murit in 1978 in urma unei intoxicatii cu fum. Biograful nu ne spune daca a fost un incediu si un accident tragic, sau daca nu cumva consortul dumneaei, pictorul italian Arturo Ciacelli, a fumat excesiv. Pentru cei mai curiosi dintre noi, acelasi biograf ne spune insa nemilos: Johann Sebastian Bach als Vorfahre wird nicht bestätigt. Johann Sebastian Bach nu este confirmat drept stramos. Nici al ei, nici al intregii familii. Heh.

9 comentarii:

Zaza spunea...

Vai cât de mişto! Uite, când mă pun pe picioare mă duc la Bellu.

Pinocchi0 spunea...

Spre rusinea mea, bucurestean get-beget, nu am fost niciodata la Bellu, cel putin nu inaintru. Nu mai iei si pe mine?

Altfel ce ai patit si dupa ce sa te pui pe picioare? Gute Besserung!

Zaza spunea...

O operaţie destul de complicată, dar fără consecinţe. O să îţi povestesc eu.

Te iau, cum nu.

Ar trebui şi o raită la Père-Lachaise. Măcar pentru monumentul cucoanei prăvălite pe un pat Belle-Epoque - foarte verist - şi sub care scrie: Cet animal de médecin m'a tuée.

Pinocchi0 spunea...

Bellu-Epoque e precis la fel de intesant ca Mantuleasa, daca nu si mai si. It's a date.

Oh da, si pentru cet animal de médecin sunt deja in drum spre aeroport :-))

Zaza spunea...

rofl!

Incze Klára spunea...

Zaza, mi-ai dat o idee grozava. Nici eu nu am fost inca la Bellu. Am fost la Sfinta Vineri, pentru ca acolo am inmormintati doi unchi.

Pinocchio, mi-a placut tare mult.

Zaza spunea...

:) Merită văzute toate cimitirele, deşi mie îmi fac rău. Dar e un experiment urban.

Other than that, eu am hotărât că e mai cuminte cremarea.

Pinocchi0 spunea...

Cremarea este operatia prin care ajungi sa faci parte din crema cremelor, nu? :-)

Zaza spunea...

Oh, absolut. În doze mici, fireşte.