08 februarie 2009

Muzică nouă la Hauskonzert

In continuare ma dau in vint dupa muzica scotiana, drept care am mai inregistrat citeva cintece. Am pus la Hauskonzert “The Piper o’ Dundee” si “She Rose and Leit Me in”, din care al doilea merita citeva cuvinte.

Habar n-am ce inseamna titlul de fapt, dar imi inchipui ca vrea sa spuna ca cineva (“Ea”) s-a ridicat (de pe scaunul unde lucra la broderie sau citea sau picta) si mi-a deschis usa sa intru (mie, iubitului). Un simplu moment, dar un moment atit de frumos incit merita un cintec. (Sau un tablou, sau un roman.)

Cintecul l-am gasit intr-un caiet pe nume “Aria di camera per flauto solo”, publicat pentru prima data la Londra in 1731. Redactorul editiei 1986 (pe care o am eu), Andreas Habert, comenteaza cam asa:

Compilatia “Aria di Camera...” ilustreaza lipsa de scrupule a editorilor Daniel Wright si Daniel Wright jr., admindoi cunoscuti drept cei mai mari pirati editoriali ai secolului XVIII. Chiar si numai titlul italienesc este – la pretuirea de care se bucura pe atunci muzica italiana in Anglia – o metoda sigura a succesului comercial. Ilustratia copertei, o broderie in stil francez, este copiata dupa “The Modern Musick Master”, iar “The Newest Instructions for the German Flute” sint o traducere a “Principes de la Flûte” a lui Jacques Hotteterre. Prea putin ne surprinde legatura practic inexistenta intre indicatiile de stil francez si muzica populara britanica tiparita aici ca si in multe alte editii contemporane, astfel incit nu se mai poate sti cine dupa cine a copiat: Cumparatori sa fie, bani sa fie.

Dar ce muzica frumoasa.

2 comentarii:

Anonim spunea...

bifat, placut, cand te hotarasti sa le faci si ipod friendly, adica descarcabile, sa-mi dai un semn :)

:*

Pinocchi0 spunea...

Prea onorat, asa ceva nu mi-a trecut prin cap. Dar cum se fac descarcabile?? Eu le-am pus la trilulilu, fisierul original e mp3.