19 martie 2009

O întrebare: Homosexualitate și creativitate

Ma intrebam de curind, si daca Mulliganoglu tot aduce vorba, profit de ocazie ca sa pun intrebarea tuturor:

In tarile occidentale, exista o traditie gay in profesarea anumitor meserii de natura pronuntat creativa: de la creatorii de moda pina la frizeri, trecind prin coregrafie, muzica, pictura, istoria artelor, stiintele sociale, asistenta sociala si ce mai poftiti. Vazind Romania de doua ori pe an si fiind prezent cu retinuta moderatiune (sau deloc) in localurile de gen, mi se pare ca barbatii gay sint mult mai putin frecventi in asemenea meserii. In acelasi timp, nu mi se pare insa ca in Bucuresti si orasele mari din Romania ar fi mai putini gays decit in alte parti.

Cum se explica diferenta, daca ea exista cu adevarat?

20 de comentarii:

Anonim spunea...

pentru ca nu frecventeaza localurile respective si folosesc alte cai (ex. internetul) pentru a gasi parteneri?

Anonim spunea...

se spune ca 1 din 10 indivizi de sex masculin e gay / in românia ca in iran, de pilda. nu spun vatican, ca acolo-s mai multi :)
you do the math ...

treaba asta cu meseriile "creative" se potriveste, dar nu cred ca e regula stricta. un lucru e cert, cretorii de moda sunt gay

<)))<

Pinocchi0 spunea...

Mulliganoglu, spuneam ca nici eu nu frecventez localurile respective (cel putin nu cele din Romania -- nu de alta, dar n-as avea timp cind vin acolo), deci le-am lasat la o parte. Observatiile mele au fost facute in rest.

Catfish: Da, parca-parca am vazut si eu ceva in directia asta :-) Dar cum e cu meseriile ceva mai normale? Adica mai frecvente decit creator de moda, cosmonaut et Co.

Anonim spunea...

Pinocchi0, am inteles. voiam, de fapt, sa spun ca din moment ce homosexualii din romania evita sa-si asume preferintele sexuale, e greu sa ai o imagine a distributiei.

Anonim spunea...

Pinocchio, acum m-am lamurit!
1. Nu sunt gay mai putini, sunt poate mai ascunsi :)
2. Cei care sunt out, au şi meserii cumva creative, sunt regizori sau scenarişti, de exemplu, sunt şi jurnalişti (la reviste glossy, in emisiuni tv etc) sau fac decoraţiuni interioare, peisagistică etc. Poate nu e atat de evidenta tendinta lor de a se indrepta spre anumite meserii, dar stiu, de exemplu, ca recent s-a deschis in bucuresti un salon de infrumusetare pentru gay unde lucreaza si gay, deci lucrurile se misca in directia respectiva. Pe de alta parte, mie mi se pare periculos sa cantonezi oamenii in niste meserii despre care sa spui ca-s mai degraba gay! Adica lasa, domnule, omu' sa fie doctor, inginer, economist, contabil sau dracu stie ce mai vrea el, indiferent ce face in patul lui de acasa!
3. Mie nu mi se pare ca homosexualitatea (ma refer aici si la cea feminina) este o garantie a creativitatii: exista persoane straight foarte creative, dupa cum exista si persoane gay care nu sunt deloc creative. Se confunda adeseori creativitatea cu sensibilitatea, care este, e adevarat, specifica unei anumite parti a gay-ilor, fie ei femei sau barbati, dar, iarasi, nu e nimic batut in cuie! Sunt si gay absolut insensibili, absolut lipsiti de imaginatie si incapabili sa creeze, dar care pot excela, ce stiu eu, la reparat masini (am cunoscut pe cineva in genul asta!).
4. Vizavi de Romania si comunitatea gay, lucrurile sunt diferite: exista gay out, despre care se stie si ce meserie au si care, de regula, sunt legati de lumea artistica, asa cum exemplificam mai sus; exista gay "in dulap", despre care, evident, nu se stie ce meserii au, dar putem banui ca nu sunt de genul sa atraga luminile reflectoarelor,deci pot fi incasatori de impozite si taxe sau vatmani de tramvai sau orice :)

cat despre localurile gay, mulliganoglu are dreptate, foarte multi nu le frecventeaza in Bucuresti si orasele din Vestul tarii, iar in restul teritoriului nu prea exista nici localurile:)

Anonim spunea...

Creatorii de moda sunt o natie aparte :)) aproape nu mai conteaza ce preferinte au :))

Anonim spunea...

eu cred ca vrei sa spui altceva . umpic cumva un fel de altfel : et voila ce-o sa iasa . iata :

de ce femeile in occident ajung in politica . in economie . arta (in sensul larg al cuvantului ) in spatiul academic - asadeci - , in general in pozitii ierarhice superioare ? la fel ca si homosexualii din occident via primarul berlinului . ministra invatamantului german . fdp-sef-ul s.a.m.d. ambele "minoritati" ( ca nu poate sa fie nimic mai jignitor ) erau pana nu de mult masiv "discriminate" cu toate ca ambele dateaza de cand a ticluit dumnezeu lumea respectiv "lav end uar" ...

asadar! de ce in romania acceptanta este atat de aproape de linia null ? conditionata si raportata "sexului" cand de fapt in cadrul unei competitii doar rezultatele trebuiesc sa aiba o semnificatie . sa ramana un criteriu de triaj calitativ !

altfel spus : adica femeile pot intemeia familia cu usurinta sau mai putin . pot alternativ sa se realizeze pe plan profesional . sa fie soate . amante .ma rog. mame inainte probabil de orice .

in aceeasi situatie cumva inversata la echivalentul calificarilor si un ghei d-ala ar putea nu numai pur teoretic sa parcurga itinerarul profesional sus amintit . poate chiar un tic mai mult . sa fie angajat social . ecologic . ma rog . filantropic . chiar in sport asa de hobby sau membru de familie :)

dar ...asa ramane vesnic o intrebare dechisa care in loc sa ne sa diminuaeze distanta adesea deschide un "crater social" . in final : de ce orientarea sexuala este "preeliminatorie" inca in sec.al21lea cand merg alde milionari rusi in galaxie la plimabare ?

pentru ka !!!

Anonim spunea...

emma - totusi e o diferenta intre discriminarea pe criterii de sex si cea pe criterii de orientare sexuala! nu spun ca vreuna dintre ele ar fi in regula, dar, daca la discriminarea pe criterii de sex la angajare sau promovare etc macar unul dintre oameni poate avansa, in cazul celei care tine de orientare sexuala este esec pe toata linia, fiindca, indiferent daca esti barbat sau femeie, daca esti gay ai de suferit

Anonim spunea...

eu spun altceva : irelevant este daca femeia e heterosexuala sau homosexuala . la fel cum nu este important daca esti barbat heterosexual sau homosexual . cand vine vorba de competitie trebuie sa avem cu totii aceleasi sanse . caci nu dorim femei sau barbati gay - sau - femei sau barbati - non-gay - incapabili !

trebuie sa trasam granite intre capacitate si lipsa acesteia . ori una este UNA !si alta este AIALALTA !

cu talentul sau calificarea nu are de-a-face ! asadar ! orientarea sexuala sau ma rog sexul ( of vai !) excluse fiind ramane pura competitie si regulile de fairness.

aici mi se pare ca pinocchio nu a fost explicit. cel putin nu suficient . adica l-am gasit putin subiectiv !

creatia / talentul nu sta sub "tutela" sexualitatii - chiar si atunci cand avem nenumarate exemple care sa ne insoteasca "prezumtiile" .

sansele in schimb trebuiesc sa ramana independente de atare prejudecati !

Anonim spunea...

Ei da, asta Fragestellung! Ce e drôle e ca fara sa fiu la Praga - desi in 52 de zile o sa fiu la Viena si mi'ar fi mai usor - acum exact asta fac, redactez o Fragestellung.

Prima intrebare adresabila cantitativ e: Ce meserii au persoanele gay fata de hetero? nu cumva este o perceptie (culturala sau din motive de comingout diferential) ca sint cantonati in genul de meserii pe care le enumerezi tu?

Ideal ar trebui sa ai o evidenta a tutoror (barbati, femei, gay, hetero) cu meseria respectiva. Daca ai datele astea po sa verifici daca populatiile sint statistic diferite (inclusiv pe criterii de virsta sau altele). Evident, datele astea (ca in orice "stiinta" sociala ce se respecta NU LE POTI avea, deci trebuie sa le estimezi).

Cum sa le estimezi? Exista mai multe posibilitati (pe care in principiu ar trebui sa le triangulezi). Po sa pleci de la statistici generale (indiferent de sez/orientare) si dupaia ori sa faci sondaje (sperind ca lumea raspunde sincer si ca ajungi sa ai un esantion reprezentativ), sau sa mergi din partea gay (baruri, situri) si sa estimezi de acolo (cu pericolul ca nu orice gay merge in baruri sau pe situri). Poti sa te folosesti de munca pe care au facut'o deja unii in marketing (se stie ca persoanele gay sint lideri de opinie si au un venit discretionar mai mare, deci intereseaza ticalosii de capitalisti care vor sa faca bani mai multi ca sa aiba ce sa se duca pe apa Simbetei la urmatoru crah financiar). Sau toate astea si sa le triangulezi.

Dupa ce ai niste date relativ solide (cu intervale de incredere), pui pe urmatoru student sa faca ipoteze cu creativitatea si sa scoata un frumos model PLS care sa confirme sau infirme ipoteze. Sau faci ca aici, un focus grup in care nici macar nu e nevoie sa platesti pe cineva sa transcrie (atentie la bias).

Hai ca tre sa plec sa o iau pe Mme Colombo de la curs. Dar daca vrei iti trimit si propria mea Fragestellung, daca apuc s'o scriu (deadline luni).

Anonim spunea...

Eu nu vad ca este o diferenta. Ar trebui sa vedem lucrurile in-group si out-group (sau cum se spune asta in romana), daca vorbesc strict de cercul restrans de prieteni si mai putin restrans de cunoscuti, proportiile de meserii liberale si tehnice sunt la acelasi 50%, iar proportia de clubberi si non-clubberi e tot acolo. Din afara grupului lucrurile pot parea altfel, nereprezentativ, cum este de obicei cazul. dar daca e sa ma iau dupa prietena mea francoise dolto, nu homosexualitatea si creativitatea stau de partea aia a egalului, ci homosexualitatea si sublimarea. si cand spun sublimare, ma gandesc la toate formele din viata cotidiana si mai putin cotidiana pe care le impregnam cu homosexualitate. e adevarat ca in conditii de libertate aproape deplina nu ai de ce sa cauti creativitatea in mii de lucruri mici, cand poti sa le faci intr-o directie si bine. sau ca sa mai citez un prieten, suntem cu totii blonzi si hairstlylisti in suflet. hehe.

lektor spunea...

doamnelor si domnilor!

intrebarea gazdei noastre a fost scurta, clara si la obiect. De ce nu putem si noi sa raspundem in aceeasi maniera?

Aveti aici opinia mea experta generata de intrebarea maestrului Pinocchi0:

cunosc personal cam o suta de matematicieni de virf. Jumatate dintre ei sint alcoolici cu orientare sexuala nedefinita, adica daca errol flynn i-ar saruta tandru pe faleza ar raspunde bucurosi si cu mintea deschisa. Eu inclus.

Jumatate din jumatatea ramasa sint alcoolici heterosexuali dovediti prin divorturi multiple de parteneri de sex feminin. Eu nu-s inclus aici.

Jumatate din jumatatea jumatatii sint superstaruri cu o viata sexuala catastrofala. Placerea lor e sa-si vada opera citata.

Iar restul sint homo. Declarati sau nu.

Cu respect, al dvs. HC, dr. dhebil. etc.

Anonim spunea...

Ha,ha, ha: brava lektor!

Oricum, nu toti avem avantajul de a trai intr-o comunitate in care populatia gay sa fie vizibila, asa ca, din parte-mi, cred ca i-am raspuns lui Pinocchio cat de bine am putut, fara sa fac insa destainuri vizavi de persoane usor de recunoscut, ca nu asta era intrebarea :)

Anonim spunea...

Anca, daca stii sa te uiti, populatia gay e vizibila peste tot ;)

<)))<

Anonim spunea...

@Conferentiar:
Ca persoana ce si'a ales mai mult sau mai putin aleator pseudonimul Aanonim, nu pot sa nu subscriu la punctul de vedere cu alcoolicii, anonimi sau nu. (Desi 7 ani in Franta m'au invatat ca ala care bea vin nu e alcoolic, vezi si teoria Moisil cu orice om are dreptu la un pahar de vin, devine alt om, recursivitate). Ca persoana ce a cotoyat in tinerete viitori matematicieni de virf,
nu pot sa ma mir ca inafara de politicieni si manageri, matematicienii mai cred ca exista raspunsuri simple la intrebari complicate. In fine, ca persoana care lucreza (?!) si in universitate si in functia publica, nu pot sa ma mir ca multa lume cauta raspunsuri complicate la intrebari simple. Corolar (Kafka, Vor dem Gesetz) "The commentators say about this that, 'correct understanding of a matter and a misunderstanding of the same matter are not mutually exclusive'. "
Sau daca preferati Eugen Barbu (11): "Baieti, viata e scurta. S'o facem mai lunga nu putem. Hai s'o facem lata..."

Rasvan Calin spunea...

din cate cunosc, experienta sau barfe, multi gay din Romania sunt creativi si profeseaza in astfel de domenii. sunt intr-adevar frecvent intalniti in functii ce necesita simt artistic.

cea de-a doua intrebare se referea la alte parti din Romania sau din afara?

Anonim spunea...

din motive economice bre...
cati interior designers isi permite un oras asa si asa din .ro?

Ana spunea...

Eu aveam impresia ca e mai curand o legaura cu gender identity decat creativitate (numarul de fete care studiaza humanities e traditional mai mare decat cel de baieti). Asistenta sociala nu e creativa in sens strict, dar din nou, traditional, e o profesiune in care dominanta e feminina...Care ar fi legatura insa, e o alta discutie...
Si, in acord cu Octavian, atunci cand o cariera artistica e aleasa in mod explicit , nu e oare pentru a exprima ceva care nu putea fi altfel exprimat in mod deschis?

Anonim spunea...

nu si'a pus nimeni o intrebare existentiala elementara, inainte sa dea raspunsul la intrebarea "de baza".

cati din gay'ii cu orientare asa cum zice Pinocchio MAI SUNT in romania?

or fi fost. s'au saturat de nouadreapta si au plecat sa faca ce face toata lumea de aceeasi orientare sexuala si profesie, dar pe alte meridiane...

ta-dum! (sunetul ala din Law and Order.)

Anonim spunea...

erata: "gay'ii cu orientare" = gay'ii cu profesie... etc. m'a luat carpal tunnel pe dinainte.