23 aprilie 2009

De ziua lui Shakespeare

...mă extaziam în fața sparanghelului, muiat în ultramarin și roz și al carui spic, molfăit fin cu mov și azur, se pierde pe nesimțite pînă la rădăcina - încă murdara de pămîntul răsadului - prin irizații care nu sînt pămintești. Mi se părea că aceste nuanțe cerești trădau făpturile delicioase care se amuzaseră să se metamorfozeze în legume și care, prin deghizarea cărnii lor comestibile și tari, lăsau să se zărească în acele culori proaspete de auroră, în acele schițe de curcubeu, în acea stingere a serilor albastre, acea esență de pret pe care o recunoșteam, cînd se străduiau o noapte întreagă după o cină la care mîncasem din ele, în farsele lor poetice și grosolane ca o feerie de Shakespeare, să-mi transforme oala de noapte într-un vas de parfum.

Marcel Proust - Swann

39 de comentarii:

Anonim spunea...

tiiiih ... tocmai te-ai "auto-personifica ca phallus" .identificare cu un asemenea optbect..
hihihi ... in virtutea obisnuintei pare-mi-se :))

p.s. trebuia sa-l citesti pe Alexandru cu atentie . mie mi se pare un tip cu un format solid si nu unul facut la repezeala :)
a, si ce spune Catalin Negulescu este interesant si aptsolut profesional . as zice : singurul comentariu cu o tzinuta satisfacatoare :))))))))))))))))))

paaaaa

p.s. literatura , filosofia, arta , muzica , etc .. fie ca o poti ...`au ba :)) nimic nu ramane cosmetizat la infinit !!!

Pinocchi0 spunea...

Nu asta era ideea (mea), dar salutam creativitatea. Unele lucruri par sa aiba efectul testului Rorschach.

Cine este Catalin Negulescu si unde a scris ce ar fi trebuit sa fi citit eu?

Anonim spunea...

auuuci !!! asta imi provoaca dureri puternice ! "kurzzeitgedächnis" ??? memoria de scurta durata ???

de ce nu lasam "testele" (test-urile )pe seama profesionistilor ??? C.N. ? vai mie lume ! prima comentura...

stiu ..nu fac abuz de cei care au aproximativ 15 ani mai putin pe "muchie" si sigur ca nu-i defilez drept vorteil/aventaj fata de tine si ma rog ... in plus prospetimea mintala , antrenamentul nemtzesc mintal/ganditural ...si alde tralala .. deci , ma ierti,da ? pliz , daaaaa ?


oricum ar fi, eu te admir necontenit pentru felul tau rapidament de a lua "lucrurile in mana" . dimineata l-am provocat pe suciu.wordpress.com cu proust si "in cautarea timpului perdu`" et voila ! culmea coincidentei nu-i asa? :))))

daca domnul ingi ar percuta atat de hotarat la ofertele de job-uri ... stiu eu ...zic si eu o pilda :)))))))))))))))

Pinocchi0 spunea...

Si totusi cine e Catalin Negulescu si de unde ar trebui sa il stiu?

Anonim spunea...

a, pinocchio, nu-i asa ca-mi dai dreptate cand spun ca ideea in general e bine sa ne apartina noua - pentru a o reclama ca "originala" altminteri riscam sa ne transformam tot mai mult in niste "fälschung" ??? ...

stii ? uneori este intre greu si complicat sa prezinti o personalitate curajoasa cu tot "tacamul / dichisul " si sa o poti reprezenta cu greseli si calitati - mai curand decat sa o copiezi ???????????????????

se presupune pentru aceasta din urma o anume VERTICALITATE - sau cum mai spunem noi in tara germana CARACTER ??? care da-mi voie sa-ti amintesc ca este extrem de importan . poate chiar decisiv in viata - auci ! vai, dar ce moralizatoare sunt . ma rog, de la prieteni si dujmani primesti servit pe tava ce "se crede de cuviinta" :))))))))))))))))))

Anonim spunea...

nu-ti spun ..pentru ca vreau sa-ti exersezi memoria :))))))))))))

Pinocchi0 spunea...

Stimata doamna, cu cea mai mare placere v-as da dreptate, daca as reusi sa inteleg la ce faceti aluzie.

Anonim spunea...

evident ca la "a intelege" se rezuma totul ! desigur ! fara indoiala chiar ..

i-am spus si simpaticei mele amice virtuale Oceania cand a "rezonat" cu Simone Weil.. ca si daca nu putem argumenta ceva cu care "simpatizam" aparent .. important este se fim "sedusi" de ?.. naja indiferent ce e ..

p.s. eu nu comentez din principiu doar ca sa fiu aprobata sau (re)comentata sau criticata sau dezaprobata vehement sau mai putin etc ..
doar asa ... cand doresc . taman de pamplezir :)))

Pinocchi0 spunea...

OK. Ador pamplezirul. Ca si stilul aluziv-litotic, cum bine observa domnul Serban.

Anonim spunea...

ievidamo hihihi..
de aceea e bine ca domnu inginer sa incerce pe cat posibil o cale mai originala fara influente sherbanice , nezpa ????

caaaa... vezi si tu nu-i asa ? unul ramane original si altul kopie :))))))

lektor spunea...

o scurta intrebare retorica: sa fie E.E. un A.L.S. fara k?

raspuns retoric dar la fel de scurt: doar Natalin Cegulescu o stie.

Pinocchi0 spunea...

*LOL*
Va rog mult: N-o luati de la capat, OK?

De altfel tocmai am ascultat pe RFI (la sugestia via SMS a unui amic de-al numitului domn) o emisiune despre conflicte si agresiune pe bloguri, la care ghici cine era invitatul principal -- Alex Leo Serban lui même. Am aflat acolo ca dumnealui este un suflet sensibil si ca, daca este uneori agresiv, atunci e din cauza vulnerabilitatii excesive. No, si acum cine vine cu galeata si cirpa sa stearga balta asta de lacrimi, heh??

lektor spunea...

Natalin Ceugu, evident.

:)

Anonim spunea...

auuuuhh ! ia-te uita ? am cam rambolat ceva barbati p-aci pe traseu si doar in trecere! na, rusinica mica miqua repediqua sa-mi fie carevasazica? sa ma duc sa ma autopedepsiqua ? eu , feminista , terorista , asupritoarea, zbiruitoare, insensibila, ranitoarea de suflete homerice . tulvai domine !!!

als spunea...

dle p,
poate ar fi bine - pt lamurirea cititorilor dvs - sa specificati faptul k NU eu m-am definit drept 'sensibil', 'vulnerabil' etc in respectiva emisiune!
k am preluat o idee a dnei psiholog bursuc (da, asa o cheama), va dati seama k am facut-o in deriziune & ironic, pt destinderea atmosferei - sau nu v-ati dat seama??...
daca tot urmariti emisiunile in care apar, nu ma-ndoiesc k ati urmarit-o atent SI pe aceea dp cityfm - mai ales k, nu-i asa, SI acolo am fost intrebat dspr reprobabila duduie terorista (o pacoste care, dupa cum se vede, ma urmareste cu parfumul sau greu-bulgaresc, k un val floral...)

ps & poate ar fi fost elegant sa amintiti & ceilalti participanti la discutia dp rfi: adela marcov (aka boladenieve) & luca niculescu... k totusi n-am vorbit singur!

Pinocchi0 spunea...

Ei, vad ca ati facut chiar dumneavoastra specificarile necesare (fie si in acest colt al blogului meu ferit indeobste de privirile majoritatii), fapt pentru care va sint recunoscator. Sa inteleg ca blogul meu este unul dintre cele pe care va simtiti bine? Ma bucur. Cititorii mei sint si ai dumneavoastra, domnule.

Daca e vorba sa intram in amanunte, as comenta mai degraba alte citeva puncte care m-au amuzat.

Pe primul loc in top, constat ca v-ati adus aminte pina la urma cum o chema pe "doamna psihoterapeuta". Nu de alta, dar asta suna asemanator cu "domnul Alex Leo".

Ceva mai putin, dar m-am straduit totusi sa ma amuz si de faptul ca a fost anuntata o tema a emisiunii si apoi, in cursul discutiilor, invitatii au ocolit cu grija si meticulozitate tocmai acea tema. Plutea in aer cite o intrebare, apoi asteptarea raspunsului ca acele pauze de expresie din muzica, adesea extrem de scurte dar cu multa forta sugestiva. Dupa care se trecea foarte firesc la o alta tema, minora. Arta contrapunctului ca intr-o fuga de Bach; sau surprizele din simfoniile lui Haydn.

Nu m-a amuzat nicidecum faptul ca moderatorul s-a aventurat sa atace o tema de psihologie afisind in acelasi timp o ignoranta strigatoare in domeniu. Cu totii avem un psihic, deci ne pricepem la psihologie, cu totii ne uitam la tv, deci ne pricepem la critica de film, cu totii locuim intr-o casa, deci ne pricepem la arhitectura etc. Sigur, se intimpla asta si la case mai mari, dar alti moderatori se pare ca reusesc mai bine sa formuleze intrebari fara sa incerce sa dea impresia ca ei oricum stiu tot dinainte, dar vor, nu-i asa, sa vada ce stie invitatul.

Ei, si invitatul... Invitata adica m-a frapat in primul rind prin stilul verbal nu lipsit de calitati, dar total nepotrivit contextului. Nepotriveala a fost atit de mare incit, biata de ea, facea impresia unei muscate in ghiveci alaturata unui pulover verde fosforescent la o fereastra de bloc din prefabricate. Ma dau in vint si dupa muscate, si dupa pulovere verzi (si daca nu ma credeti, am sa va fac o vizita odata imbracat cu puloverul meu verde si pantofii rosii pe care am reusit sa-i salvez intre timp), dar cel care le combina (la moderator ma refer) trebuie totusi sa dea dovada de multa "ureche muzicala si decenta", cum se spune intr-o piesa de Shakespeare.

Nu imi dau seama daca nu cumva am pierdut ceva in cele citeva minute trecute intre SMSul prietenului nostru comun si auditie, dar mi se pare ca doamna Bursuc a fost cea care s-a straduit sa preia ideea farfuriilor sparte "la nervi" si sa raspunda documentat stiintific [cum ca nu asa stau lucrurile]. Cred ca a inteles bine unde era problema si a dat niste puncte de reper in directia corecta, dar, asa cum era si de asteptat de la un psihoterapeut, nu a reusit sa explice solutia scurt pe doi. Si solutia era simpla: Agresiunea nu este ceva ca o secretie care se acumuleaza si poate fi expulzata in anumite conditii prin contractii spasmodice si incontrolabile ale organelor anexe, astfel incit posesorul sa revina la sentimente mai bune. Agresiunea este intr-adevar o reactie naturala la niste stimuli din mediul inconjurator, dar felul in care individul o prelucreaza si o exprima tine in primul rind de educatia lui. Odata cu acumularea deprinderilor de a opera intr-un mediu (la munte, la mare, pe blog si in orice alta imprejurare) diferentele impuse constringerile mediale se atenueaza si strategiile de prelucrare a agresiunii proprii functioneaza la fel, indiferent daca respectivul se afla intr-un blog sau in sufrageria doamnei Verdurin. Ajungem din nou la problema galetii si a cirpei.

In fine, un lucru care m-a surprins: A fost prima data cind v-am auzit vorbind. Mi se pare uimitor contrastul dintre exprimarea dumneavoastra verbala si cea scrisa. O fi existind vreo explicatie pentru asta?

Anonim spunea...

nu pricep cum de nu l-ai auzit si cand a vorbit in compania placuta a lui cartarescu despre proust`s un amour de swann ?

Pinocchi0 spunea...

Excelenta intrebare. Hmmm, nici eu nu pricep. Poate ca memoria mea e inca indragostita si n-a retinut nimic din ce nu avea de a face cu Poemele de Amor?

Anonim spunea...

pinocchio , uite, pana acum n-as fi banuit ca tu ai avea ceva de-a face cu humorul . dar, iata , o surpriza . nu-i asa ? si uite cum ma prapadesc eu de ris. si nu contenesc sa ma opresc . poate intru intr-o insuficienta respiratorie ... vaaai . na, bine , staaai unpiculetz ca mintenash imi revin :)))))))

bine ! uite ce se intampla :haaaaaaaaaaaaaaa

tu zici ca l-ai ecutat pe leontissimo abia ieri , si eu , zglobie la minte si saltareatza-n spirit si memorie mi-am amintit ca tu ni l-ai recomandat intr-o postare trecuta pe monsheru asta proustian taman in luna lunilor februarie ( creca de miercurea cenusii )

allora : binoclezsilvuple :))

te pupic mic pitic hic sic

als spunea...

dle p,
as remarca in primul rind k - din nu stiu ce motiv - ati fost iritat de bola... imi pare rau: mie imi place f mult (ceea ce n-as putea spune dspr m. aenescu, care mi se pare obositoare), vocea ei e placuta & a spus lucruri de maxim bun-simt.
nici nu ce spuneti dspr moderator nu sint de acord: luca este unul dintre FFF putinii moderatori (si de radio, si de tv) care sint absolut ok din toate pdv.
pd alta parte, n-m crezut o iota din discursul dnei psiholog bursuc (imi scapa legatura cu 'dl alex leo': bursuc este numele de familie al dnei, prenumele e bogdana!), oricit de 'stiintific' & de 'adus la zi': am un scepticism total pt toate teoriile astea care incearca sa explice totul &, de fapt, nimic: azi zic una, miine alta, iar poimiine contrazic TOT ce s-a 'descoperit' anterior ;)

in privinta educatiei, totusi, crek aveti dreptate: mie s-a incercat sa mi se inoculeze o educatie de tip 'carcan' (burghez), impotriva careia m-am revoltat permanent... sint f bucuros k am facut-o, daca nu m-as fi revoltat - facind lucrurile cele mai 'unthinkable', din pdv-ul familiei - nu as fi, astazi, omul f bine in pielea mea care sint.
as fi o oaie de salon.
prefer sa fiu un berbec care a fugit din salon spargind usa cu coarnele ;)

deci crek, la mine cel putin, educatia a fost infrinta de liber-arbitru & temperament - ambele, ipostaziate de gustul provocarii...

Pinocchi0 spunea...

Vedeti, doamna, asta este una din asemanarile dintre domnia voastra si numitul ALS: Impreuna si fiecare in parte ma considerati lipsit de humor. Lasind acum la o parte chestiunea humorului, vedem aici motivul pentru care anumite persoane va suspecteaza de a fi unul si acelasi cu doua nume dinferite in blogosfera, in caz ca v-ati pus pina acum aceasta intrebare.

Pinocchi0 spunea...

Nu, domnule Serban, Boladenieve nu m-a iritat, iar vocea ei am gasit-o si eu la fel de placuta. Nu am inteles prea bine de ce se amuza la conflictele dvs., dar asta este o chestiune secundara.

Legatura cu "dl. Alex Leo" este ca ati numit-o in timpul emisiunii pe doamna Bursuc "doamna psihoterapeuta", cu o usoara ezitare in voce, care m-a facut sa cred ca aveti mici si momentane dificultati de memorie. In rest, spuneam si eu ca doamna nu si-a atins scopul, si asta nu pentru ca i-ar fi lipsit cunostintele necesare sau nu s-ar fi straduit.

Nu ma aventurez sa fac aprecieri asupra educatiei nimanui, cu atit mai putin a dvs. Cit despre gustul pentru provocare, ei bine...

Anonim spunea...

pinocchio, domnu, evident ca asa sunt cum doresti . sunt chiar TU ! incearca sa o repeti pe o perioada scurta de timp si vom vedea de iese . hihihi ...
priveste, mintea poate sa fie precum o masa de plastilina si astfel modelabila . singura conditie este "dexteritatea" celui care are de gand sa transforme acesta "masa informa" in ceva "artistic" :)
altfel, efectele consumului de internet sunt inca intr-un stadiu incomplet si granita intre real si imaginar este subtire la un moment dat . chiar si pentru mine ( si de ce nu ? ) si mi se intampla sa fac usoare confuzii de forma dar si de continut . dar ma rog , tu trebuie sa cunosti aceste lucruri avand o activitate blogheristica care dateaza din anul 2004 - mai mult decat atat - si interesul tau pentru "verhaltens" - probleme sa zicem in sens restrins desigur. sa speram ca aceste optservatiuni pot fi curand cuprinse in cadrul unui studiu - nu de alta - dar vezi tu dear -, de la medicina populara la pisicologie sigur ca nu e drum prea lung :)

a, si cu humorul ma rog , na, hai sa facem proba la exemplu : cati tzentimeteri ti-au crescut intre timp , horizontal, se intelege nu-i asa ?

semnez : Pinocchi0 sau... sa ma semnez Scufitza Rosie ?( parca o aminteai in postul pe care l-ai inlaturat !

Alba ca Zapada cea azurie :)

Sanda Leontina :))

Anonim spunea...

a, uite , inca o semnatura de mare "anvergura" :

neamtz tziganu :)) hihihi... (este tipul ala din germania - parca münchen sau nürnberg ) adica sau EU ...:))) te pupic !

als spunea...

explicatie: am numit-o pe dna bursuc 'dna psihoterapeuta' pt k, nu-i asa, KIAR asta e, in al 2-lea rind nu eram sigur k asa se zice (= astea ar fi 'micile dificultati de memorie'), tot ce e cu 'psih(o)' in fata putind continua imprevizibil (gen -log, -hiatru, -analist, -terapeut etc etc) si pt k, sincer, imi venea greu sa-i spun 'dna bursuc'... credeti-ma k si eu am un oarece simt al umorului

analogia cu 'dl alex leo' ar fi stat in picioare daca as fi numit-o pe doamna respectiva 'dna bogdana'
ca pe coafeze

ps in continuare (psiho etc) nu vad legatura intre mine & m. aenescu: sirul gindurilor mele este mai coerent & nu abuzez nici de 'nemtisme', nici de barbarisme simili-franceze & nici de chicoteli grafice...

Anonim spunea...

a, uitasem sa iti multumesc pentru interesul tau si al personalului din slujba ta ca pe nemeritate l-am starnit . ma simt magulita :))

semneaza :

Alex Leo Serban ( critic in arta populara )

Hortence ( Cezanne )

Hellen ( von Troja )

e. (Emma)

p.s. mi-a placut mult chestia cu farfuriile facute zob la "nervi" - sper ca mi-ai citit comenturile de la Oceania cap-coada :))

Pinocchi0 spunea...

In ordine:

Stimata doamna Enescu, sa nu exageram. Nu doresc sa fiu Emma Enescu si reciproc, sper. Drept care voi refuza cit se poate de politicos exercitiul propus. Pentru semnatura, ce ziceti de Scufita de Orice Culoare? Ramin credincios dragostei dintii.

Stimate domnule Serban, acordul bilateral cum ca amindoi avem oarece simt al humorului ne va face pe noi mai multumiti si mai fericiti, si lumea in care traim mai buna si mai dreapta.

lektor spunea...

Maestre Pinocchio,

Asa de curiozitate: cat de tare coincid adresele IP ale celor doi comentatori de mai sus? Sunt sau nu diferite?

Anonim spunea...

pino : ievidamo ca nu-mi doresc sa fiu tu din varii motive . ma simt atat de minunat in pielea mea incat imi savurez femininul si da Sein - ul in fiecare clipa cu maxima intensitate si prin fiecare por. dar dupa cum bine stii avem desigur ceva in comun : ne plac barbatii !

aa, si eu la randul meu iti propun ceva , daaa ? renunta sa imiti stilurile altora . ramai un original . pliz ?! .. altminteri risti sa dezamagesti atunci cand cineva isi doreste intamplator sa te cunoasca .
dar mai ales renunta la fanfaronada asta pseudo-burghezo-aristocratica cu "stimata doamna" bla, bla . e doar pentru moshnegi cu dureri de prostata si reumatici :))

fi cool man ! proaspat si vivace ..

te saruteaza pe fruntea-ti eminesciana a ta scufitza .. alege culoarea din tuburile de la boesner .. ca nu-s cele mai lezne dar au calitate :))))))))))))))

Pinocchi0 spunea...

Vocea matematicianului :-)

Maestro P. isi marturiseste neputinta: Habar n-am unde sa le caut. (Iar ipoteza asemanarii era pur psihologica ;-)

Pinocchi0 spunea...

emma: Yessir!

lektor spunea...

Vad ca pe blog este instalat statcounter. Te uiti sa vezi cine a accesat formularul de comentarii la ora la care acestea au fost publicate. De exemplu, æma ænescu a comentat mai sus la ora 15:28, urmata de ALS la 15:29. Apoi Æma recidiveaza la 15:34, secondata de maestrul ALS la 15:35.

Daca sunt doua persoane diferite, vei observa doi utilizatori cu un numar mare de accesari in acel interval de timp. Daca nu, nu :)

Anonim spunea...

nu esti un fin , versat , rafinat cunoscator al omului, pinocchio :))
o "ipoteza" era daca existau afinitati . concrete .
eu sunt interesata si involvata in "procesul socio-cultural" .
nicidecum "ich-bezogen". asta era o dovada "psihologica" ( sa stii sa asculti /citesti /privesti. sa nu-ti fie aproapele tau si spatiul in care existi indiferente )!

schönes wochenende .. mai, froid, mai..

Anonim spunea...

domnului pehashdeist in aricimetici :) felicitari ! poate-l recitati vreodata si pe budler in cifre si se duce dulceata poezie pe valea danemarcii...

lektor spunea...

æmma... v-am mai spus-o si-o repet..

as vrea sa va vad in ochi cand imi spuneti lucrurile astea

:)

als spunea...

se pare k 'detectivita' se ia...

sigur, se pot verifica si ip-urile, dar eu va spun k nu pot fi m. aenescu pt simplu motiv k nu cunosc limba germana.
si nici nu traiesc in germania (din fericire!)

e mult mai simplu
ps chiar credeti k sint in stare sa ma cert cu mine insumi?!

lektor spunea...

Maestre ALS,

Da, cred sincer ca va puteti certa copios cu dvs insusi. De ce nu? Ar fi exercitiul perfect de disciplina.

Dar inclin si eu sa cred ca nu sunteti una si aceeasi persoana cu Æma. Intr-un fel imi pare rau. Pentru Æmma, evident.

Pinocchi0 spunea...

*sigh*

Va urez tuturor un sfirsit de saptamina excelent si subiecte de conversatie cit mai interesante.

Anonim spunea...

Frankly, my dear, this could be the beginning of a beautiful friendship.
Cause we didn't need dialogue. We have faces.