28 mai 2009

Ce numim revoluție

Benno Ohnesorg s-a nascut la 15 octombrie 1940 la Hannover si a murit la 2 iunie 1967 in Berlinul de Vest in timpul demonstratiilor studentesti si a luptelor de strada, lovit intimplator de un glonte tras de subofiterul de politie Karl-Heinz Kurras, condamnat apoi la o pedeapsa minima pentru omor prin imprudenta.

Moartea lui Ohnesorg a declansat radicalizarea miscarii studentesti si a opozitiei extraparlamentare. In Berlinul de Vest si apoi in toata Germania Federala au avut loc ciocniri frecvente intre demonstranti si Politie. Anii 70 au fost marcati de atentatele mai multor organizatii teroriste, cum a fost “2 Iunie”. Fondatorul ei, Ralf Reinders, a spus: “Toti stiau ce inseamna 2 iunie. Data din nume aminteste ca ei au tras mai intii.” La inceputul anilor 90 inca se mai vedeau prin orase afise cu poze de teroristi cautati de Politie.

Saptamina trecuta s-a anuntat la emisiunile de stiri, dar lumea a fost prea ocupata cu alegerile prezidentiale ca sa observe: Karl-Heinz Kurras, omul care a tras, avea carnet de partid. Fusese nu numai membru al partidului comunist din RDG, ci si colaborator activ al Securitatii Statului. Ca subofiter de politie in Berlinul de Vest, a lucrat pentru RDG intre anii 1955 si 1967.

Niciun comentariu: