20 mai 2009

Specialități

Citatie la trebunal, asezonata cu expresii amenintatoare. Cel putin la prima vedere. A fost unul din cazurile de exceptie in care domnu’ Inginer ma suna la birou. Era deja tirziu, am inchis pravalia si am plecat acasa. Ne-am luat cite o bere de ceea, fara alcohol, si ne-am pus pe citit.

Din cei trei copaci pentru care Mama Soselei Stefan cel Mare reclama initial o despagubire de 3000 de euro, au ramas doar doi. Nu e ce ar ingrijora sufletele pesimiste: Al treilea copac, anume prunul, nu s-a ofilit, ba din contra, a crescut in mai putin de un an atit de mult, incit noul expert angajat sa dovedeasca ravagiile pe care le-am facut l-a taiat de pe lista pagubelor.

Iar asta e o problema: Despagubirea, coborita picatura cu picatura, euro cu euro, cent cu cent, din lipsa de motive si dovezi, de la 3000 la 1800 de euro, ameninta sa coboare si mai departe: E criza, parol. Mama Soselei recurge la asii din mineca.

Mai intii, artarul caruia domnu’ Inginer i-a taiat doua moate din fata ferestrei, in timp ce Mr & Mrs Unspeakable erau in concediu si ne lasasera intreaga gradina in grija. Dupa care, gradinarul adus de apropitar rade de pe fata pamintului numitul artar, neinregistrat la Primarie cu imagini din satelit. Ca artarul lipseste, instantei judecatoresti i se ofera fotografii: Vedeti aici, onor dumneavoastra, un artar care nu e. Ca din cauza noastra nu e, depun marturie sincera Mr & Mrs Unspeakable ca au vazut cu ochii lor cum l-am taiat.

Mai apoi, gardul viu de linga poarta de masina: Domnu’ Inginer i-a decupat un dreptunghi de adincime corespunzatoare, astfel incit poarta de masina sa se poata deschide din nou si el sa poata intra cu masina in garaj (50 de euro la chiria lunara). Apropitarul de acord, la vremea respectiva.

Ambele puncte, mari cit China, n-au deranjat pe nimeni cind am predat apartamentul si am semnat protocolul. Acuma deranjeaza. Si, ce ‘ntimplare ’ntimplatoare, despagubirile sint aceleasi ca pentru prunul iesit din discutie, plus 12,66 euro.

Pagubele sint evaluate de un oarecare domn Nellen, specialist.

Nu-mi vine sa cred, au facut-o?! Prima expertiza a Hapsînei era oferta unei crescatorii de copaci. A doua era adeverinta unui gradinar, pardon: maistru gradinar. (Cu aceeasi intonatie ca Herr Dokter P., cu $ $ in ochi) A treia venea de la un arhitect peisagist. A patra de la Herr Nellen. Fiecare cu cite 50 de euro mai scumpa decit precedenta.

Cu degete tremurinde, aproape vazind sabia lui Damocles, de altfel bine fixata la locul ei, cum cade si Mama Soselei cum cere expertiza administratiei publice, adevarata amenintare, Pinocchio porneste calculatorul si domnu’ Inginer baga modemul in priza.

Nellen... specialist...

Ask Google, daca nu stie Google nu stie nimeni. Nea Nellen ocupa locul al doilea pe lista, dupa un specialist in insolvente si evaziuni fiscale: Specialist (celebru) in ingrijirea copacilor.

– Trebuie sa recunosc, ii spun domnului Inginer dupa o inghititura mare si adinca de bere fara alcohol (dar rece si acidulata), ca tot circul asta e distractiv in felul lui.

– Mda, recunoscu si domnu’ Inginer, numa sa nu ne coste biletul de intrare mai mult decit face.

7 comentarii:

Ioana Dark a lu Noe spunea...

aoleu.

vvritz spunea...

să ştii că ştiu că nu-i frumos să râzi de necazul omului, dar io mă tăvălesc pe jos de râs când începi cu subiectul ăsta. baftă, măcar (să-mi salvez cumva obrazul)

Pinocchi0 spunea...

Pai vezi, aveam dreptate: Circul asta e si distractiv. Ca orice circ. Sa-l savuram pina nu se termina.

Anca Tudor spunea...

Eu i-am platit despagubire unui vecin pentru ca al meu caine, pe atunci mic de varsta, ca de talie si acum e mic, si-a descoperit instincte de vanator despre care nimeni nu stia si a surprins in iarba pasnicul porumber voiajor premiat la enspe mii de concursuri al vecinului cu pricina. Cainele, sireacul, nici nu l-a mancat, ca nu stie cat it de bun, i s-a parut o jucarie interesanta, i-a rupt aripa si m-a nenorocit. 400 de euro costa porumbelul! Dar, macar, s-a distrat cainele :)

Pinocchi0 spunea...

Spitalizarea porumbelului probabil ca ar fi fost mai scumpa :-)

Anca Tudor spunea...

Porumbelul s-a facut bine, doar ca nu mai putea participa la competitii, nu mai avea rezistenta necesara din cauza aripii rupte si vindecate. Drept pentru care, a ajuns ciulama la proprietar :) Eu n-as fi putut...

Pinocchi0 spunea...

Sansa asta nu o au copacii in cauza -- sa ajunga lemne de foc la Hapsîna acasa sau asa ceva. Cocoana baga banii in buzunar si cu asta basta.