18 noiembrie 2010

Întîlnirea cu Fostul. Cu Scumpul

După ani de intimități exploatate, conflicte nerostite, părăsiri tragice, și mai ales uitări, uitări fără fund ca niște găuri negre, o întîlnire neașteptată cu Fostul te răvășește ca o zguduire tectonică. Ai crezut că gata, trecutul a trecut, n-ai să te mai întîlnești cu el niciodată. Dar viața! Dar viața! Oh.

Ironia memoriei este că, neașteptîndu-te să-l vezi, pur și simplu nu-l vezi. Trebuie să se bage în tine insinuînd erotismul trecut, să ți se uite violent în ochi, să te apuce de bărbie, să-ți pipăie dinții de parcă ar sta să te întrebe: Ei, ia să vedem, ai curajul să mă muști? Și tu abia să-l vezi: Ah, tu erai? Ce bine-mi pare.

M-am întîlnit ieri cu el la studioul de fitness. Nu în vestiar, nu la duș, ci doar pe undeva, printre aparate. Stătea de vorbă cu altul. Adevărul este că îl văzusem întotdeauna de jos în sus; de sus în jos arată cu totul altfel. Mai mic, mai banal. Mai suplu. Ochii lui albaștri cu cercuri aurii nu mai concurează cu lampa stridentă care avea întotdeauna grijă să nu mi-o bage chiar în ochi; numa așa, puțin.

Și cum am așteptat să mă întrebe cînd ne mai vedem! Ca să-i răspund, cu patetism de telenovelă:

– Nu ne mai vedem. Scumpule! Ești prea scump! Te las cu politicienii tăi, să le faci lor dinți de vedetă. Să le trimiți lor notele tale de plată. Àdio!

Seara, la telefon, domnu’ Inginer comentă sec:

– Sigur că nu te-a întrebat. Un om de afaceri nu pune niciodată asemenea întrebări.

11 comentarii:

cristians. spunea...

Până la urmă, așadar, unii fac și din amor o afacere, o tranzacție, și nu mă refer la amorul profesionist. :(

Pinocchi0 spunea...

Mult mai rău, dragule, mult mai rău: Unii fac și din stomatologie o afacere. Mă refer, da, la stomatologia profesionistă... :((

catfish spunea...

Păcat ca n-ai stelute din alea de rating, c-ar primi vreo 7 catralioane postarea asta minunată. Iar al tau Domn Inginer e COOL!!

(As vrea ca frate-meu să-si intâlnească si el odată Domnul său Inginer si să nu-si mai risipească tineretile si bunătătile cu Scumpi.)

Pinocchi0 spunea...

Mulțumesc :-)
Recunosc că și eu sînt încîntat de scrierea mea...

Să sperăm că Scumpi al fratelui tău nu e scump ca Fostul meu (dentist, să ne înțelegem, și nimic altceva!)

catfish spunea...

...mult mai rău!
Scumpi de care zic eu e o hydra cu multe capete, un Scumpi generic: din aceia care nu-ti infrumuseteaza zâmbetul, ci te lasa fără!

Sebbie spunea...

interesant.. eu la re-intalnirea cu fostul/fostii am fost tot timpul ignorant.. probabil din cauza ca aveau nevoie de ceva de la mine si era mai simplu sa se bage in seama si sa obtina ceva moca..

lektor spunea...

pinocchi0, parca te vad subliniind romantic in agenda zilele cu tratament de canal anuntat :))

bunissima spunea...

Aaaaah, ce diferență e între realitatea zilelor petrecute cu cineva si realitatea prezentului în care acel cineva a devenit ex. Îmi place cum ai suprins asta. Și sfârșitul postării. Unde sunt steluțele de rating?

bunissima spunea...

@lektor: ver nice!

vvritz spunea...

Şi dacă te prinzi unde se duce amorul când se duce, să-mi spui şi mie.
:o)

Madelin spunea...

Domnule, TOTI dentistii sunt scumpi. Si fostii, si actualii. E o fatalitate.
(dar nu toti au ochii albstri si scanteietoro ba chiar dimpotriva)

Mi-a placut metafora!
:)