15 martie 2011

Căsătoria, cinci. O oarecare ușurare

A fost unul din acele momente în care vezi cum domnu’ Inginer face ochii mari la telefon.

– Și de ce zici că a trebuit să plătești zece euro??

A doua întrebare, la care auzi literele înclinîndu-se și căzînd unele peste altele ca niște pietre de domino, fu:

– Cum, tu ai un certificat de refugiat?

Avem di tăti. Nu am un certificat de refugiat, ci două, plus un al treilea ca drept concluzie. Unu, Registrierschein, “dovada” că am fost în lagăr și m-am înregistrat. (Despre asta aveam să-mi amintesc în culorile cele mai vii cînd, 18 ani mai tîrziu, domnu’ Inginer m-a luat pe sus, m-a pus pe bicicletă și m-a forțat să dau colțul de unde stăteam atunci și să vizitez celebra wellness camp de la Dachau.) Reghistrirșainu’ l-a găsit Colombina printre hîrtiile ei. Doi, Vertriebenenausweis. Sigur că nu m-au luat cehii la goană cu bîte, flinte și furci ca pe sudeți în 1945, dar tot refugiat se cheama că sînt. În vocabularul administrativ al anilor '80, asta înseamnă “de origine germană”. Trei, concluzia: Domnu’ Doctor P. (pe vrema aceea lediglich inginer) merită cu prisosință încetățenirea care i se acordă prin prezenta.

Patru și celelalte numere le-am găsit în hîrțoagele proprii. Inclusiv, dragele mele, certificatul de divorț. Avocata de divorț, cînd gătește poartă șorț. Și zice: Apostila. Aaaaaaa, postila! Cum că căsătoria a fost disvorțată nu scrie pe numitul certificat, ci separat. Încă un docoment de dat la tradus. Și nu, noi nu sîntem materialiști și nici nu ne gîndim la bani.

Gata, ajunge pentru azi. E mult prea destul. Să mai auzim și altceva.

6 comentarii:

cristians. spunea...

Poate că țidulele astea le-ai găsit la cutia cu acte, dar ce te făceai dacă îți cereau Verdrängung mechanismus?

Pinocchi0 spunea...

Ioi măi, ce-i aia Verdrängungsmechanismus? Vine de la Freud?

Anonim spunea...

Tulai Doamne, ma mir ca nu iti cer aia dovada scrisa ca ai voie sa respiri! Ca asta nu apare (inca) in interminabilul sir de dracii pe care vad ca trebuie sa le scoti de peste tot de la pastrare!
Geez, ce lume! Aproape ca iti trece cheful de nuntit!

Mihaela ( Catwoman) spunea...

Io cred ca mecanismu de zice dl Cristian e acela de impresionat parechea :)) Si nu se da, chiar daca se cere!
Dar nu pricep,certificat de divort??? Aia e hotarare de divort, certificatul de care ne miram eu si Liz era ala de casatorie, de la prima... In fine, sa zicem ca e bine, daca iese la numaratoare:)

Pinocchi0 spunea...

Alexiuss, mie mi-ar trece mai degrabă cheful de murit: Am mai trecut prin cele de mai sus, și kilogramele de hîrțoage le-am produs în cea mai mare parte pe vremea încetățenirii. Nici nu vreau să știu ce patalamale îți trebuie ca să mori.

Mihaela, domnu' Inginer ar părea într-adevăr foarte impresionat dacă n-ar avea altceva mai important de făcut deocamdată. Dar și despre asta vom povesti cînd va veni timpul potrivit. Și da, la chestia cu ieșitul la numărătoare nu mă gindisem, dar ai pus punctul pe i.

cristians. spunea...

Freud, desigur. Nu sună destul de vienez? :) Vezi că M-elle Mihaela mă ghici?