03 mai 2011

Intermezzo despre căsătorie, doisprezece. O ghicitoare

Zîna cea bună își flutură bagheta magică și cenușiul Cenușeresei se transformă într-un gris perlé de nobilă eleganță. Fericiți cei ce cred, comentă domnu’ Inginer compunîndu-și o mustăcioară à la Walt Disney.

Am descoperit-o într-un fund de gang pe Hohenzollernstrasse. Prima dată a fost închisă, a doua oară am intrat, nu era nimeni. Ne-am învîrtit pe călcîie și am privit de jur împrejur pînă sus: Rafturi, cutii cu inscripții ciudate (regi, clowni, deținuți și accesoriile corespunzătoare: coroane, nasuri roșii, ghiulele), apoi evantaie din pene colorate, manechine în rochii de revistă, oglinzi. Prăvălia era un tunel vertical. Domnii doresc...? Un moment, specialista noastră vine imediat.

Specialista scotea lucrurile din cutii și dulapuri cu viteză amețitoare. Cînd totul fu aproape gata, apăru bombănind pe lîngă ea Marea Specialistă, mică și rotundă, cu un centimetru de gît. Stați drept? mă întrebă suspicioasă. Scoase de undeva o pernuță de burete și mi-o îndesă sub umăr. Apoi, gest inutil dar elocvent, netezi cu palma cuta infamă. Să nu vă faceți probleme, îmi spuse aranjîndu-mi ceva ce nu puteam să vad la guler, eu ajung întotdeauna unde vreau să ajung. Nu e nevoie să vă așezați. Nu trebuie decît să stați drept.

Am revenit pe Hohenzollernstrasse puțin amețiți, în hainele noastre de dinainte, cenușerese ponosite în bătaia soarelui de după-amiază. Ne-am hotărît să păstrăm secretul. Drept care iată, povestea de față este o ghicitoare dublă: Va trebui mai întîi să ghiciți întrebarea.

26 de comentarii:

vera spunea...

Nu am citit. Stiu, insa, cam ce este cartea. Oricum, nu stiu care e intrebarea.
Vreau numai sa itzi spun ca 'gest inutil, dar elocvent' contrazice destul de ferm concluzia mea de ieri, la care pareai sa achiesezi... Ce e si omul... De nimic nu esti sigur... Etc...
(E frig si gris).

Pinocchi0 spunea...

Omnibusul celest e o povestire din acel volum. Și omnibusul însuși a fost găsit pe o stradă misterioasă, cam la fel cu Hohenzollernstrasse (cea imaginară, pentru că cea reală e puțin altfel).

Gestul inutil dar elocvent este retoric, este o subliniere. Care poate să fie deopotrivă rațională și sentimentalicoasă. Să vedem lucrurile în modul cel mai simplu: pernuța a făcut cuta infamă să dispară, ceea ce înseamnă că haina respectivă stătea perfect. Marea Specialistă (și nu așa, oricine) văzuse cu privirea ei cu raze X că umărul meu stîng e mai sus decît cel drept. (Geantă de umăr, multe culegeri de probleme de matematică, etc., etc.)

Și da, și aici e foarte gri, cricricri, din păcate nu perlé.

Anonim spunea...

Pai hai sa vedem: intrebarea ar fi ce cautau cei doi domni intr-un atelier de croitorie?
Daca asta ar fi intrebarea, atunci raspunsul ar fi ca isi faceau tzol festiv pentru nunta magica?!?

Stiu ca am dat-o iar pe alaturi, da' n-am putut sa ma abtin!

Pinocchi0 spunea...

N-ar fi rău deloc, dar... croitorie? Atunci coroanele de regi, nasurile de clown și ghiulelele de deținut...?

Hiacint spunea...

Eu am citit dimineață: Ziua cea bună își flutură bagheta magică :)

Pinocchi0 spunea...

A fost cu siguranță o zi norocoasă. Și cînd te gîndești că domnu' Inginer pornise la drum cu una din acele proaste dispoziții care mă scot din sărite...

(Off-topic, tare îmi place portretul tău, mă dau în vînt după Modigliani!)

meshuga spunea...

cum sa-ti alegi compui tema pt nunta din recuzita uni teatru sau sali de spectacol?

poate fi asta intrebarea

Pinocchi0 spunea...

Da, poate... :-)

Madelin spunea...

Faceti petrecere mascata dupa?
Si inainte? (bachelors?)

Pinocchi0 spunea...

Nup.
:-)

meshuga spunea...

indiferent care ar fi intrebarea, va doresc mii de dimineti impreuna,mii de momente faine si zambete cat sa bucure o viata.

vera spunea...

Pai, ce faci domnule, nu zici?
Diversi cititori te-au luat in serios, s-au strofocat, acu e momentul sa devoalezi...

Pinocchi0 spunea...

Meshuga, mulțumim. (Totuși spiritul meu matematic îmi dă ghes să observ că o mie de dimineți înseamnă ceva mai puțin de trei ani ;-)

Vera, scriam în articol "Ne-am hotărît să păstrăm secretul." Asta înseamna: Aveți puțintică răbdare, stimabililor, lucrurile se vor devoala pe parcursul evenimentelor. Ce farmec ar mai avea dacă aș devoala acum, și așa, dintr-o dată? Call me oldfashioned, if you like...

meshuga spunea...

stimabile, am spus mii de dimineti impreuna, nu o mie de dimineti impreuna.
mii = mai multe mii,cate vor fi,nu stie nimeni
o mie= 3 ani asa cum ai dedus tu.

Pinocchi0 spunea...

:-)
Mulțumim!

vera spunea...

Meshuga - nickul acesta este ce cred eu ca este? (Stiu ca suna timpit total, dar daca este, tu vei intzelege, iar daca nu este, atunci voi intzelege eu!).

Pinocchio - bine, domnule, ce sa fac, astept.

meshuga spunea...

@ vera
nickul asta inseamna nebun in hindusa si este porecla primita de la sora mea acum multi ani in urma, si este nikul sub care postez eu pe un blog

Pinocchi0 spunea...

Parcă și în ebraică? Unul din bancurile preferate ale domnului Inginer: "Pe vremuri mă chema Mae West, acum mă cheamă numai Mae Shuga." (Nu că mi s-ar părea chiar așa de amuzant, dar îl aud des...)

iulia spunea...

fotograf din acela care iti pune costumul si decorul dorit. intrebare: nunta aveti?

Pinocchi0 spunea...

Îmi place ideea. Dar nu, nu era la fotograf. Chiar căutăm unul -- pentru că da, nuntă avem.

vera spunea...

Meshuga & Pinocchio - nu stiu daca in hindusa, nici daca in ebraica, dar in idis sigur. Folosit mult in Israel si la New York.

meshuga spunea...

deci vera,nickul este ce credeai tu,sau nu?
oricat de tampit ar suna vreau sa stiu.

daca nu aici pe un email privat,dar mi-ai stranit curiozitatea.

Pinocchi0 spunea...

Păi chestia e foarte simplă: și eu, probabil și Vera se pare că am înțeles nickname-ul tău în sensul cuvîntului ebraic sau idiș respectiv. Amîndoi se pare că ne-am minunat că cineva își ia un nickname cu semnificație negativă, Vera te-a și întrebat despre asta. Asta-i tot, cred eu.

vera spunea...

meshuga & pinocchio - domnul gazda are partzial dreptate. In prima parte a explicatziei dumisale. In a doua, nu. Nu mi se pare ca Meshugga e negativ. E ca 'nebun' in romaneshte; daca vrei sa ii dai conotatzie negativa, e negativ, daca nu, e neutru sau chiar pozitiv, daca zis cu admiratziune. (Pinocchio, cred ca trebuie sa itzi faci rost de o atitudine mai decontractata fatza de limba. Sechele din copilarie, banuiesc...)
mesh - Da, nickul era ce credeam eu, adica un cuvint evreiesc, dar viatza bate filmul, fiindca tu nu stiai, deci pentru tine are alte conotatzii decit credeam eu. Pe scurt, din teoria mea, numai 1/2 tzine.

Pinocchi0 spunea...

Mulțumesc pentru explicații, Vera, m-am decontractat deja :-)

meshuga spunea...

@ vera
pentru mine nebun nu are deloc sens negativ,asa cum am tot explicat pe blog,iau din nebunie doar partea frumoasa, partea aia care ma face s avad viata altfel,sa gasesc in orice o solutie,o speranta, un motiv de bucurie.