26 mai 2011

Scene dintr-o căsătorie, patru. Ospățul dintîi

Mai întîi, tapenade în trei culori: negru, verde, roșu, după culoarea măslinelor cu sau fără roșie. Două ore de lucru în total: sudoarea frunții. Se întinde pe felii de baguette, proaspăt cumpărată din Viktualienmarkt, cum se vede și din poze. Se constată că fiecare musafir preferă altă culoare, Gogoscharski par examplu verde „cu foarte puțin roșu”.

Urmează o salată de bălării, tot din Viktualienmarkt. Pre numele ei: mesclun. Cartea de bucate zice aici laconic: se folosește ce oferă piața în sezon. Nu mă întrebați cum s-au numit; a fost ceva păpădie, și ceva ștevie și ceva rucola, dar buruienile cele mai gustoase rămîn incognito. Se adaugă ulei, lămîie (nu cumva oțet, pușche!), sare piper, și crutoanele pe care Moș Pinocchio le-a făcut și le-a uitat în tigaie pe plită. Bonus, mici flori de anghinare movă, fragede și numa bune crude.

Apoi supa de usturoi. În farfuria goală se pune o felie de pîine albă, supa se servește peste, felia se umflă și supa dispare treptat. Dacă domnu’ Inginer nu uită, peste ea se rade și niscaiva brînză.

[Moș Pinocchio mușcă sănătos dintr-un măr și continuă enumerarea.]

Cotlete de miel cu mult rozmarin și usturoi apoi, și nu, usturoiul nu miroase dărîmător dacă e proaspăt și prăjit împreună cu carnea, ca în cazul de față. Garnitură: Orez verde de la pătrunjel și busuioc. Cu vin roșu pentru contrast.

Aici intră în joc doamnele numite mai sus, cu vin roșu. (Vinul a fost italienesc, ca signora Taleggio să nu se simtă singură și stingheră. Din Calabria.)

Tartă de lămîie cu semințe de pin, făcută de domnu’ Inginer care e specialist. În rest, o risipă de fructe (pepeni galbeni minusculi, banane idem și coapte la soare, zice-se, rodii perverse, portocale) și cafea pentru musafirii noctambuli.

Meniul a fost carevasăzică provansal, de unde de-abia ne întorseserăm din săptămîna prenupțială. (Cu miere de levănțică și castan în portbagaj, ca să nu mai vorbim de vin.) Iar musafirii neprețuiți: Colombina cu Arlechinul ei, Gogoscharski-Romeo cu Julieta lui, și tînărul Louis în centrul atenției tuturor.

I’m Julia Child. Bon apétit!

9 comentarii:

vera spunea...

Ca iubitoare de mincare buna si de gatit cu mina proprie, imi place foarte mult meniul vostru, il gasesc potrivit cu tot restul, si elegant si agreabil si sanatos (intre limite civilizate).
Bonus pentru cititor: cum zisesem, micutzele idiosincrazii de sezon si de grup tzinta, care sint, in cazurile fericite, incintatoare. In cazul vostru: floricelele de anghinare MOV, salata de MESCLUN, LAMIIA in loc de otzet, tarta de LAMIIE (TREBUIE sa ne dai retzeta, scuze, dar chiar nu se face sa tzii secret) si mierea de chataignier, un delir total, nota 10 cu cununitza!
Prinzessina? E dezmostenita?

Irina spunea...

Oh, nu! Nu-i cinstit și nu-i frumos. Am început să salivez de la tapenade și la tartă făcusem deja ulcer!
Să vă fie de bine și subscriu, vreau și eu rețeta :)

Pinocchi0 spunea...

Bine, o să mă străduiesc să traduc rețeta. (Din germană, adică.) Să vedeți atunci delir.

Sigur că lămîie în loc de oțet, oricînd și oriunde, oțetul e o barbarie pînă și la curățat faianța din baie.

Și nu, Prinzessa nu e nicidecum desmoștenită, ea tocmai născuse cu 10 zile înainte. Ar fi vrut ea să vină cu mic, cu mare, teoretic, dar să nu exagerăm.

Mihaela ( Catwoman) spunea...

in casa nu trebuie otet decat pentru a fixa culoarea, cum ar fic ea a oualor vopsite, pentru Pasti, cu vopseluri traditionale :) in rest, otet de mere la unele chestii, balsamic la altele, dar, sincer, la salate si eu vreau lamaie :) dar, desigur, cum ar zice pe buna dreptate Vera, si eu sunt gay :))

Irina spunea...

Mihaela, eu nu sunt gay şi tot nu cumpăr oţet decât o dată pe an când vopsesc ouăle de Paşti. Pe urmă îl arunc şi pentru încă un an casa mea e "liberă de oţet"! De orice fel.

vera spunea...

Pai, uitatzi, vin eu la sfirshitul corului de anti-otzetishti si zic: eu folosesc otzet. Mult. Dar nu in mincare. Acolo, doar la ardei coptzi. La salate, lamiie. De la mama, nu fiindca as fi gay.
Dar detartrez closetul cu otzet, spalam diverse chestii (chiuveta bucatarie, diverse metalice, citeodata chiuveta din baie si cada, geamurile si multe altele) cu otzet, ca sa nu cumpar si sa nu folosesc detergentzi. Rufele si hainele le spal cu soap nuts, din acelashi motiv. Eu voiesc sa fiu o casa free of chemicals/detergents.
E infinit mai bine pentru planeta, iar pentru om e mai sanatos, mai usor si mult mai eftin.

Mihaela - scuze, dar nu stiu daca se aplica si fetelor. Eu stiu despre nenumaratele idiosincrazii si atentzie paranoica pentru detalii de la cuplurile de barbatzi gay cu care sint prietena. Fetele, putzinele pe care le stiu, mi s-au parut mult mai 'normale' din acest punct de vedere. Sa nu mai zic cum arata o baie de cuplu gay si una de cuplu lesbi - diferentza ca de la cer la pamint.

Cora_ spunea...

unde s-a mai pomenit nunta fara sarmale? si fara, fara aperitiv cu cu salam si felii goase de bra bra branza si oua umplute... si cu cu aperitiv cald si 3 fripturi si si... tort cu etaje?? :)
re reteta o vreau si eu.

Madelin spunea...

Sarmalele au fost cu miere de levantica. Io asa banuesc. :)))

dinu roman spunea...

deja mi-e foame.