07 ianuarie 2014

Marcel

“J’éprouvais un sentiment de fatigue et d’effroi à sentir que tout ce temps si long non seulement avait, sans une interruption, été vecu, pensé, sécrété par moi, qu’il était ma vie, qu’il était moi même, mais encore que j’avais à toute minute à le maintenir attaché à moi, qu’il me supportait, moi, juché à son sommet vertigineux, que je ne pouvais me mouvoir sans le déplacer comme je le pouvais avec lui. La date à laquelle j’éntendais le bruit de la sonnette du jardin de Combray, si distant et pourtant intérieur, était un point de repère dans cette dimension énorme que je ne me savais pas avoir. J’avais le vertige de voir au-dessous de moi, en moi pourtant, comme si j’avais des lieues de hauteur, tant d’années.”

Ceea ce vrea să spună că am terminat de citit Căutarea


13 comentarii:

impricinatul spunea...

ce chestie... ieri citeam despre proust. celine (dar celine e nebun!) spunea ca nu prea il are pe proust la inima pentru ca nu e... arian!
poftim situatie!

Rudolph Aspirant spunea...

Ha ! Ha ! Ce chestie ! Tocmai recent imi spusese un comentator anonim pe blogul meu ca scriu proustian...si nu m-am putut opri din ras de atuncea vreo 20 de minute, si acum, Hop, cand dau si eu click aici la intamplare, peste ce dau...chiar un paragraf scris de dl Proust...zau, multumesc pt citatul oferit labotul calului mura-n gura, deoarece datorita lui pot sa confirm acum cu cea mai mare rigurozitate, (ca eu nu citisem nimic e Proust pana acuma, si nici nu aveam de gand, desi,ma rog, ma simteam vinovat din cauza asta si lasasem o portita de a incerca sa citesc Proust pe lb daneza dupa ce voi fi in stare sa citesc Thomas Mann in lb daneza, desi desigur ca nu am inceput), deci pot reconfirma cu cea mai inalta rigurozitate ca eu NU ma exprim DE LOC in scris ca dl Proust, deoarece NU circumstantialitatea si tangentialitatea narative sunt reprezentaive pt stilul proustian, decat poate cele legate de descrierea unor sentimente cat se poate de clare (sau care devin si mai clare atunci cand sunt descrise astfel ca niste boboci de flori care infloresc asa filmati pe repede), pe cand eu ma exprim circumstantial si tangential legat chiar de subiectul cel mai concret posibil in sine, si descrierea unei adrese sau a unei mese de bucatarie, de exemplu, nu mai vorbesc de descrierea unei posibile actiuni, adica pur si simplu sunt un om care se exprima in scris in mod chiar cvasi-patologic de obscur, NU artistic-talentat inovator clarificator, asa ca dl Marcel Proust.

Rudolph Aspirant spunea...

Off topic, te invit la o Leapsa Calatoare. Daca asta ti se pare prea banala, poti sa iti alegi sa incerci sa rezolvi alta postata recent de mine, poate aia a Lumilor Literare Preferate, sau poate chiar aia despre Femei. (RSVP nu e obligatoriu.)

Pinocchi0 spunea...

Probabil că observația anonimului tău era pur cantitativă :-)

Rudolph Aspirant spunea...

Revin pt ca m-am gandit ca ma poti ajuta. Recent am gasit prezentata pe blogul Madelin citeste o carte numits Cimitirul, de Adrian Talpalaru sau Telesman, nu mai tin minte exact, al carui capitol introductiv l-am putut citi partial pe gratis pe site-ul editurii respective, (al carui nume si asta imi scapa momentan, desi nu din rea vointa, ci pt ca sunt cam nedormit), si, avand impresia, probabil nejustificat de indulgent gresita, ca romanul incepe intr-un mod interesant de gay critic omagial pt literatura dl-ui Philip Roth, mi-am permis fantezia personala sa-mi imaginez ca romanul intreg ar putea reprezenta un soi de trecere in revista gen Cliffs Notes simpatic comedic a literaturii de lb engleza contemporana. Si pe urma am inceput sa imi doresc ceva similar, un soi de trecere in revista rapida, fie mai serioasa fie mai fantezist imaginativa, a literaturii de lb germana contemporana, despre care chiar ca habar nu am. Ideal ar fi sa fie tot comic gay critic omagial, insa nu e obligatoriu, poate fi si comun existentialist tragic realist modern, fie heteronormativ, fie queer. Numai exagerat de romantic exaltat sa nu fie. Ai cumva vreo recomandare ?

Pinocchi0 spunea...

Nu :-)

Blegoo spunea...

Rudolph... aici nu-i sait de întîlniri amoroase.
Vrei fantezii imaginative rapide?
Bagă pe google serci.

Anonim spunea...

Tot dau târcoale să văd de n-au mai apărut ceva povești cu ochi oblici sau săbii fără teci, dar în loc de asta văd moaca unui scriitor minor care se strâmbă la terci. De câteva luni. Greața...

Pinocchi0 spunea...

Poveștile vor veni cînd le va veni timpul. Cît depre scriitorul minor, aici nu sunt de acord.

Rudolph Aspirant spunea...

Am trecut pe aici sa-ti zic ca mi-a fost dor de tine, ma rog, de reprezentarea partii tale expresive prin articolele tale, plus sa te anunt ca m-am decis sa ma inscriu la lb germana...desi nu stiu daca pot sa duc asta la bun sfarsit, pt ca va fi epuizant, ca un maraton, mai ales in combinatie cu yachting-ul si cu serviciul, dar oricum am sa incerc...sa vad daca rezist, oricum nu am chef de maraton, desi probabiil ar fi fost mai indicat, dar astept sa trec de 36 de ani ca sa incep sa ma inscriu la alergari de cursa lunga.

Rudolph Aspirant spunea...

Am renuntat la germana, dar caut disperat adresa unui blog mai vechi de gay din Timisoara, ceva de gen 2Gay2BStr8, care cred ca s-a lasat de mult de blogging, dar nu stiu daca si-a sters blogul sau mai exista, plus habar nu am cum se chema exact. Si il aveai si tu mai de mult in Blogroll, dar acum nu-l vad, si doar voiam sa stiu daca si-a sters blogul sau blogul inca mai exista, chiar si asa vechi si parasit, pt ca aveam chef sa citesc o chestie mai veche.

Pinocchi0 spunea...

Îmi aduc aminte de blog, dar habar n-am ce s-a întîmplat cu el. Nu cred că era 2gay etc., ci mai degrabă 2cute, sau cam așa ceva.

Rudolph Aspirant spunea...

Nu am gasit blogul, doar voiam sa zic ca m-am reinscris la germana, (ca nu voiam sa ramana asa cu renuntatul, ca sa nu las impresia ca as fi inconstant).