24 august 2005

Domnul Inginer si ciclopul

Un banc vechi si de calitate oarecum indoielnica spune ca diferenta intre caderea de la etajul 1 si caderea de la etajul 10 consta in ordinea in care se aud strigatele subiectului si bufnitura. Se poate vorbi de noroc constatind ca accidentul domnului Inginer a fost analog caderii de la etajul 1: Mai intii trebuie sa se fi auzit scrisnetul bicicletei pe caroseria dubitei si bufnitura posteriorului pe caldarim (totul estompat de o ploaie abundenta), iar apoi comentariile lui, dintre care nu in ultimul rind aprecierile la adresa soferului chior care da peste el pe trecerea de pietoni si pe verde. Pentru ca se pare ca soferul era intr-adevar chior, adica nu vedea cu un ochi: Se uitase dupa o femeie care traversa, o asteptase sa treaca inainte sa porneasca, si cum domnul Inginer i se afla in jumatatea cealalta (lipsa) a campului vizual, pornise.

Dupa o dimineata petrecuta la spital, s-a intors acasa, s-a instalat cu ceainicul plin in fata televizorului (ce altceva pe asa o vreme) si m-a sunat la birou sa imi povesteasca patania, iar eu m-am luat cu miinile de cap: Ce a fost a fost, bine ca n-a fost mai rau, dar ce ar fi fost daca.

Ce ar fi fost daca ar fi fost mai rau? As fi aflat? Cind as fi aflat? Cind ar fi aflat colegii lui, pe care nu ii cunosc, si cind s-ar fi gindit sa dea un telefon acasa si sa anunte pe cine s-o gasi? Si daca ar fi ajuns la spital in stare grava, m-ar fi lasat cineva sa il vad? Imi dadea calitatea oficiala de colocatar dreptul sa aflu cum ii merge? Si eventual sa hotarasc ce ar mai trebui facut? Si daca tragedia ar fi mers pina la capat, mi-ar mai fi ramas ceva de la el? Ce mi-ar mai fi ramas de facut dupa tot ce se face intr-un asemenea caz, decit sa imi string bagajele si sa caut o locuinta mai mica, pe care sa o pot plati singur?

Mama: Vai, si eu care credeam ca Germania e mai, dar vad ca. Tatal lui, in alt registru: Ei, si sticla de schnaps, s-a spart si ea?

Domnul Inginer se plimba prin casa cu binisorul si face exercitiile de stil ale lui Queneau pe tema accidentului. Acum l-am dus la servici cu masina, unde probabil ca va continua sa povesteasca pina diseara, cind ma duc sa il iau acasa.

Niciun comentariu: