Nepretuita Zaza, care este un izvor nesecat de idei geniale, ne sugereaza aceasta tema. Cine puii mei e Grindelwald, intreaba dumneaei? Grindelwald, raspunde tanti Wiki, este un loc pitoresc din Elvetia, cantonul Berna, apoi un personaj din Harry Potter. Grindelwald era cel mai rau din lume inainte sa apara "stim noi cine"; a fost invins de Dumbledore (caci iata, o mare rivalitate poate fi in acelasi timp si o mare dragoste, iar invingator este cel care stie sa isi urmeze inima, heh!) si asta afla Harry Potter imediat dupa prima sosire la Hogwarts dintr-un soi de bilet de papagal (in original, broasca cu ciocolata, whatever), dupa care Grindelwald nu mai apare nicaieri.
Meditind la aceasta curioasa dezvaluire, memoria mea a facut citeva asociatii gresite, dar nu mai putin interesante.
Mai intii, am presupus ca Grindelwald ar fi un personaj din cu totul alta opera, care ar avea, ca procedeu literar, rolul sa sporeasca coerenta si salienta lumii create de Joanna Rowling. Exemplu amuzant si genial, Peter Bogdanowich si "What's up, doc?", plin de aluzii si citate din cel putin jumatate din filmografia hollywoodiana a epocii. Scena finala: Ryan O'Neal o priveste irezistibil (aaaah) dar vinovat (ochi de prepelicar cu resturi de frisca pe virful nasului) pe Barbara Streissand si isi cere scuze pentru felul in care s-a purtat cu ea. BS ii raspunde ca si cind ar fi recitat o poezie invatata pe derost: In love never say I’m sorry. Inutil sa spunem ca acelasi Ryan O'Neal auzise aceeasi replica cu foarte putin inainte in finalul lacrimogen din "Love story", drept care sta si se gindeste putin si apoi raspunde: Stii ceva? Asta e cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodata.
Apoi, am presupus ca actorul care il joaca pe Dumbledore ar fi Ian MacKellan. Ei bine nu, IMK este mai intii un cunoscut activist gay, apoi, pe linga o multime de roluri corespunzatoare (mai ales Jimmy Whale, regizorul lui Frankenstein si personajul principal din „Gods and Monsters“ *wink*to*Ratatouille*) il joaca pe Gandalf. Totusi nea Google spune ca el ar fi fost originalul Dumbledore. Daca aceasta alegere initiala a fost facuta la sugestia sau cu acordul autoarei, nu ne ramine decit sa speculam.
Intru totul de acord cu Merimeriquitecontrary, apreciez foarte tare talentul pedagogic al Joannei Rowling. Mi se pare ca reuseste sa scrie pe mai multe niveluri, epic, moral si poate si anagogic in vreun fel, chestie cu care putine opere si putini autori se pot lauda.
Si acum asteptam plini de interes sa vedem ce comenteaza comunitatea.
Salutari din Kolosvar, târg plin de inspiratie, in a 22a zi a lui octombrie.
3 comentarii:
absolut. Iar din toată asta, chestia cea mai mişto este cum o hetero uşor homofobă ca mine nu a reuşit încă să se sastisească de atari conversaţiuni.
Cât trăieşte omu-nvaţă. Parcă. :)
Ţ! Nenenene! Grindelwald e cu siguranţă din vreo operă de Wagner. După cum sună, nene: Grindelwald! Nibelungic!
No, daca zici tu...
Trimiteți un comentariu