17 februarie 2009

Despre ziariști și cultură generală

Afara ninge orizontal, la o fereastra de la stinga la dreapta, la cealalta de la dreapta la stinga, trombele de zapada se intilnesc la mijloc, in troiene verticale, iar eu simt nevoia sa va povestesc ce am visat.

Nu, nu am visat. (Asta e problema.)

Studentii domnului George Hari Popescu au descoperit infinitul: E aici. L-au descoperit sub forma de hypertext: De la un cuvint ajungi la toate cuvintele. Ce definitie abstracta, nu-i asa? Ca sa o concretizeze, au pus-o in forma Andreei Marin. Am pornit de la “jurnalism online” si am ajuns la Andrea Marin, fosta participanta la Miss România, explica autorul clipului exemplar.

Intr-o fireasca pornire cognitiva, pre numele ei curiozitate epistemica, m-am intrebat la ce fel de curs o studiaza ce fel de studenti pe distinsa doamna. Un cuvint nu e toate cuvintele, ci, in cazul de fata, o multime finita: Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Masterat Productie Multimedia si Audiovizuala. Acolo se invata, sub egida unor nume sonore ca G. Drula si C. Curus: productii, tehnologii, precum si scriitura pentru mediile digitale.

Prin nu stiu care asociatie de idei (si imi veti vedea desigur aureola de inger cind scriu asta), m-am gindit la cultura generala. Binebine, am intrebat, am gasit infinitul, am gasit-o pe Andrea Marin, da’ cultura? Unde-i cultura?? Domnul Hari Popescu raspunde cititorilor:

Pai ce treaba are masteratul cu cultura generala? Mai mult, care e legatura dintre facultate si cultura generala? Sper ca nu confunzi universitatea cu scoala generala si cu liceul…

La aceasta zicere am inteles fenomenul in toata profunzimea lui: Un cuvint este toate cuvintele. In primul rind, acele cuvinte care [Pinocchio ofteaza din adincul rarunchilor] au transformat liceele de cultura generala in licee de matematica-fizica, de filologie-istorie si mai ales in industriale. De la aceste cuvinte, la cuvintele orelor de tehnologii. De la tehnologii la invatamintul politic. De la invatamintul politic la invataturile marelui canducatuor, Vladimir Ilici Lienin. Victoria socialismului asupra poporului.

Principial vorbind, continua domnul Hari, facultatea oricum nu are drept scop formarea culturii generale, transmiterea acestor cunoștințe intrînd în responsabilitățile profesorilor de liceu.

Cultura generală, în ziua de azi, nu este o condiție pentru a fi un bun jurnalist, ci mai curnd deprinderile jurnalistice, cunoștințele tehnice, principiile etice. Gîndirea conform căreia ziaristul este un filozof holist este depășită de vreo două secole.

Call me oldfashioned, possums. Demodat, depasit. Cu pretentii exagerate. Lipsit de orice urma de realism. In final mi-au dat lacrimile:

Sunt un simplu asistent care-si face treaba cit poate mai bine si incearca sa arate lumii ceea ce face, initiativa pe care putini profesori din mediul universitar o au.

Si aici dialogul s-a incheiat, domnul Hari considerind prea lung mesajul adresat unei persoane care se teme sa-si dea numele.

Acum spuneti voi:

Spuneti-mi ca un bun jurnalist nu are nevoie de cultura generala.
Spuneti-mi: Pinocchio. Dragule, micutzule, naivule: Cultura generala ti-o fac profesorii de liceu una-doua. Doare putin, da’ dupa aia gata, trece. Si daca nu ti-au facut-o, eh, asta e.
Spuneti-mi ca nu, incultura nu se invata. Ca ziaristii nu sint modelul boborului si ca boborul recunoaste si intelege greselile ziaristilor si nu face la fel, nuu.
Spuneti-mi ca Andrea Marin e alfa si omega, inceputul si sfirsitul, numai eu nu am aflat asta inca.

Dar o sa aflu intr-o buna zi, cind o sa fiu un baiat adevarat. Si tot atunci stiu ce fac: O sa ma cheme Alex Leo Serban. Chiar asa. O sa am un nume, si atunci domnul Hari Popescu o sa-mi scrie in fiecare zi cite o scrisoare luuunga-lunga.

22 de comentarii:

Anonim spunea...

´Sunt un simplu asistent care-si face treaba cit poate mai bine si incearca sa arate lumii ceea ce face, initiativa pe care putini profesori din mediul universitar o au´. Eu consider ca acesta este un lucru foarte bun, util si interesant; mai multa lume universitara ar trebui sa faca asta.

Intr-adevar de la nivel de master in sus lumea se specializeaza si supraspecializeaza, ceea ce este firesc si foarte necesar. Dar e grav daca ´Cultura generală, în ziua de azi, nu este o condiție pentru a fi un bun jurnalist´. Ar trebui sa fie o conditie absolut necesara, desi in mod evident nu suficienta.

Eu una am avut niste experiente foarte interesante acum catva timp cu un comunicat de presa dupa un studiu referitor la factori de risc pentru patologia P. M-a izbit diferenta dintre discutiile cu jurnalisti de la Reuters si cu cei de la ziarul Z din Romania. La ziarul Z nu numai ca nu se stia care este diferenta dintre notiunea de risc si cea de cauzalitate sigura, dar nici macar nu le-a trecut prin cap ca ar trebui sa existe vreo diferenta. Si in final m-am trezit cu intrebarea: Care sunt mai predispusi la patologia P, intelectualii sau ceilalti? Si uite asa mi-am imbogatit cultura generala cu informatia ca lumea se imparte in intelectuali si ... restul. Foarte dragut. Noi muncim, oameni buni, nu gandim!

Unknown spunea...

pai nu degeaba se zice ca uneori iesi mai prost din facultate decat ai intrat:)
Mata Hari asta e hilar de-a binelea. Incearca sa fie filozof da' stii cum e cu filozofu'....
Sunt de acord in Romania ziaristii nu au nevoie de cultura generala. Pentru a scrie ceea ce citesc romanii adica Cancan si Click nu e nevoie de cultura generala ci de fantezie:)

Anonim spunea...

well, possum yourself :) hold on to your hat! pentru ca...
nu andreea marin e alfa si omega, als-ul e! oriunde te intorci dai de el si de comentariile sale. deunazi citeam pe un blog o cronica de film, tare bine scrisa, o placere! pana n-a venit als-ul "k" s-o spurce.
apoi sa-i dea o lectie de gramatica si ortografie talentatului/nefericitului blogger, si tot asa, de n- ori luate câte kappa.
lange rede, kurzer sinn: cultura generala nu (mai) are a face cu masteratul, facultatea, bacalaureatul, liceul si alti lauri.

<)))<

Pinocchi0 spunea...

Draga Catfish, o lamurire din partea mea se impune: Viziunea mea (optimista) asupra als-ului este ca dumnealui isi vede dusmanul personal in incultura, pe care o "spurca". De unde si invocatia mea. In rest, dialogul in lipsa (pentru ca se pare ca se tine totusi de cuvint) este comod si placut, recunosc. O figura de stil din partea mea, sa zicem.

In rest, ma pronunt mai incolo.

Anonim spunea...

da, esti possum si Andreea Marin este o femeie frumoasa care este.

vezi? nu stii cine e Mihaela Radulescu.

Hiacint spunea...

Eu îmi închipuiam cai roz pe pereţi, cum ar fi că nu oricine ajunge să îşi facă treaba cum poate el mai bine la universitate. Într-o lume ideală, să presupunem că nepoţii şi profii univ. care adorm la curs nu există. Ci există aceşti oameni de bine care consideră că pachetul de cultură generală vine din liceu şi că nu intră în fişa postului lor să se ocupe de asta. Asta e teribil, asta reduce comunicarea dintre ei şi studenţi la aproape nimic, iar cînd apare cîte un idealist şi încearcă să stabilească conexiuni culturale -de la întrebări, digresiuni, glumiţe la probleme de meditaţie valabile -, îl izbeşte un perete de tăcere.
Ca să fim seci, sigur, un cercetător nu are nevoie să citească poezie, dar a citi poezie îi poate face viaţa mai bună, poate şi pe a altora din jurul lui, şi poate cercetarea lui va fi mai sclipitoare.

Dar un jurnalist? Un om care influenţează şi modelează sau contribuie la influenţarea şi modelarea altora? În lumea mea ideală, e de la sine înţeles că un jurnalist fără cultura generală, fără mobilitate intelectuală, dorinţă de nou, empatie nu e o sursă de încredere. Competenţa lui nu constă numai în a cunoaşte subiectul despre care scrie.

Anonim spunea...

curios ! chiar asa ? sa fie Alex Leo un EnfantTerrible al (in)culturii romane ? sau exista o motivatie publicitara bine camuflata ? sau poate un frust personal in extensie ? sau incapacitatea de a excela intr-un domeniu cultural ...cu putin sclipici ?

Anonim spunea...

spiciles.
jalnic. intr-un fel se explica aparitia si propagarea stirilor de la ora 7 la toate orele si pe toate canalele, si aparitia zeroteveului si a subculturii media.
subcultura. ups, ce cuvint aiurea in contextul ziarist. pfui, retrograda de mine.

Anonim spunea...

In Romania ziaristul, ca si politicianul, nu trebuie sa stie (sa aiba cultura generala). El trebuie sa fie vehement. Sa fie credibil. Sa spuna in cuvinte simple ceea ce gandeste ”poporul” (ca acesta sa se ragaseasca in randurile lui si deci sa-l cumpere). Iar cum ”poporului” nu-i prea sta in fire sa gandeasca profund ....

Anonim spunea...

Facultatile de Jurnalism din Bucuresti sunt slabe. Am absolvit una dintre ele. Cum ma simt? Ca la inceput. Nu am acumulat nici o informatie, ba mai mult, cred ca m-am prostit. As desfiinta toate facultatile de acest gen. Jurnalismul trebuie privit ca un program, dupa ce ai urmat o specializare, care sa te ajute sa traduci ce ai invatat intr-un limbaj accesibil. Viitorul om de presa ARE NEVOIE de cultura generala. Lucrez in presa si spun ca e mare jale :( Nu ma dezic de colegii mei, ci doar ma tem de viitorul acestei profesii, candva nobila.

Anonim spunea...

draga domnule pinocchio,
asa cum va rugam si pe un alt blog (dar se pare k n-ati citit), v-as fi FOARTE recunoscator daca nu mi-ati mai invoca numele una-doua...
NU ma intereseaza sa fiu unul dintre subiectele dvs., v-am raspuns (cit m-am priceput) atunci cind ati deschis un 'dialog cu als' - dar BASTA!
aveti un partener, de ce nu conversati cu el?

emma enescu: stimata doamna, va las cu intrebarile dvs... va dati seama k imi dau seama k e mai 'interesant' sa las sa pluteasca un mister asupra mobilurilor mele, nu-i asa?
intr-un singur loc va pot confirma: da, excelez intr-un 'domeniu cultural cu putin sclipici' - se cheama critica de film; credeti-ma k nu m-ar tenta k domeniul sa fie mai 'sclipicios' iar eu sa nu excelez in el ;)

ps cit priveste informatiile furnizate de catfish: dl-cu-blog la care face referire scrie 'vre-o' & 'vre-un' (!) si are prostul gust de a aprecia filme precum 'ducesa' (= yuk) & 'nunta muta' (double-yuk), mi-ar fi fost peste putinta sa nu-l 'hartuiesc' un pic...

Anonim spunea...

(tot pt emma enescu:) va fac un pustiu de bine spunindu-va k, pe pagina dvs. de web, la 'domenii de interes' scrie 'belle arts'... asa ceva nu exista!
puteti folosi fie 'belle arte', fie 'beaux arts'; asta asa, apropo de '(in)cultura' ;)

Anonim spunea...

alex serban :
o fac scurt si fara dureri . dumneata cand vorbesti de cultura faci o gresala grava de gandire . cultura este civilizatia . nu poti inradacina cultura cu atat mai putin sa o raspandesti prin metode proletare . sa "spurci" daca pot imprumuta aceasta expresie si sa bruschezi pe cineva cu violentza este necivilizat . prin urmare denota incultura . spun acest lucru pentru ca aceasta pretentie o aveti monsher . ori "noblesse oblige-ul" ala de care faci abuz apartine in exclusivitate omul cult . nu am citit nicaieri comentarii semnate de dl. cartarescu in care sa balacareasca "poporul" pe bloguri. la fel cum nimeni nu va reusi sa educe vreun copil cu sprijunul botei sau prin casapeala . asadar, nu se poti sa-ti asezi drept inamic incultura pe care o combati evident cu aceleasi metode.

in privinta belle arts-ului et voila ! eu sunt o tipa inculta nu-ti amintesti ? ce sta la profil e doar asa ... cumva ... de pamplezir . adicatelea e fake . ce altceva ? n-am nimic cu domeniul cultural de-a face .
dar nici dumneata ! vorba aia lumea e plina de neispraviti cu diploma uite tema articolului !

salve

Anonim spunea...

duduie draga,
te inseli pe toata linia: eu nu 'bruschez' poporul sa devina mai cult (i couldn't care less daca devine au ba!), pur si simplu ii dispretuiesc pe aceia care se pretind culti fiind, de fapt, hopelessly 'prolos'... (e o diferenta de nuanta, nu-mi fac iluzii k o percepi)

ps 'a brusca cu violenta', iata un pleonasm mare cit hotelul ritz ;)

Anonim spunea...

nu domnule ! pur si simplu te dispretuiesti pe TINE ! doar ca nu realizezi acest lucru pentru ca esti incapabil sa iesi din carcasa/sarcasa in care te gasesti "prizonier" . de aceea te reversi cu transpiratie si alte lichide organice peste toti ceilalti .
vorba lui tipul ala camus sau cum il cheama ?!? care zice patru zile inainte sa moara : "geben, wann immer man kann. und nicht hassen, wenn man es kann " .
naja... ca tot esti vorbitor de doici !
poate odata plonjezi la orizontal acolo unde de fapt primesti ajutor . stai umpic ! sa nu faci din nou confuzii grave .

ce-o fi aia pleonasm ? nu, nu imi raspunde ca nu ma-ntereseaza . ba mai mult mi se falfaie cu impetouzitate .
ufff.... voi astia cultivati si culturalizati in crash-kurs culturologic .
si gata -----------------------

Pinocchi0 spunea...

Domnule Serban, recunosc ca imi face placere (sau ma amuza) sa va provoc (numai putin!), dar de data asta era o chestie serioasa: Massmedia, jurnalism, cultura. Daca v-am inteles corect, sint temele dumneavoastra. Va invit sa comentati la subiect. Doresc in mod sincer sa aflu parerea dumneavoastra despre chestiunea din articol.

Anonim spunea...

ei bine, dle, pe mine nu 'ma amuza'!
nici n-as avea timp sa 'ma amuz': este perioada oscarurilor & toata lumea imi cere 'predictii' :(
in plus, de cind m-am intors de la berlin, a trebuit sa lansez 3 carti intr-o sapt, sa dau interviuri la radio & tv dspr (evident!) oscaruri etc etc...

re: nivelul presei, va las sa va faceti o idee comparind doua articole dedicate aceluiasi eveniment (la care am participat, deci pot 'depune marturie'); unul este al unor inca-studenti, celalalt al unei (talentate & cultivate, zic eu) ziariste de la 'cotidianul':

http://asjc.wordpress.com/2009/02/18/prima-iubire-a-lui-marcel-proust%e2%80%a6madlena-de-carturesti/

http://www.cotidianul.ro/cartarescu_cu_ochii_pe_iubire_video-73934.html

lektor spunea...

Sint doar un matematician lipsit de stralucire care tine uneori cursuri studentilor la inginerie. In rest stau singur in birou scriind articole pline de simboluri si lipsite de poezie. Drept urmare am o stringere de inima cind simt imboldul de-a-mi spune parerea neintrebat intr-o chestiune atit de delicata ca rolul culturii generale in invatamintul superior. Mai ales ca sint si eu un biet anonim, ingrozit de ce mi-ar putea face google daca ma prinde.

Domnule Pinocchio, pot reveni cu amanunte? Va rog? :)

Pinocchi0 spunea...

als: Multumesc pentru linkuri. Atit evenimentul in sine cit si perspectivele asupra lui sint interesante. Comentez mai tirziu.

lektor: Modestia ta ma epateaza :-) Chiar te rog, revino cu amanunte, abia astept.

lektor spunea...

Multumesc, multumesc, dar sper ca e evident ca o mare parte din modestia-mi afisata mai sus e de fapt ipocrizie :)

Revenind la subiectul in sine, cred ca GHP are din pacate dreptate. Nu in cum o spune, ci in ce spune.

Dupa 12 ani de perindat prin sase sisteme diferite de invatamint tehnic superior, pot concluziona cu oroare ca singurul lucru care conteaza mai nou este "incadrarea in norme". Norme stabilite de non-specialisti, de mediocri. Nu mai e timp sa gindesti, esti prea ocupat cu facutul. Si ca student si ca profesor. Universalismul e in cadere libera, daca mai are unde cadea. Ne impartim in cete de expertoizi dotati cu ochelari cabalini, mindri fiecare de cit de departe vedem in milimetrul ramas accesibil din orizont. Brutele experte in adunarile din sistemul zecimal nu mai au nici timp nici chef ca sa vada sau sa simta cum respira binarii.

Un alt aspect de ne-neglijat este si accentul pus pe cantitate. Facultatile vor in fiecare an mai multi studenti, vor sa produca si mai multi absolventi si sa cistige tot mai multi bani. Poate asta sa incurajeze universalismul in educatie? Hehe, pun pariu ca jumatate dintre tinerii asistenti nici macar nu stiu ce inseamna asta :) Iar cei care stiu se strimba cu dispret. N-au timp de prostii.

Unii ca GHP se simt bine intr-o astfel de lume, mie mi se face greata. Bine, greata s-ar putea sa fie si de la vinul de ieri care n-a mers deloc la somon.

Si acum va rog sa ma scuzati, sint foarte ocupat, tocmai m-am intors din Paris si Marsilia si toata lumea trage de mine ca sa prezic cine va cistiga urmatoarele premii Fields :)

Al dvs., H0ria C0rnean.

Pinocchi0 spunea...

Horia, cu atit mai mult ne bucuram cind exista si exceptii, nu?

Cit despre Châteauneuf du Pape vs. Saint Julien, principalul e, sustine domnu' Inginer, sa nu fie Château Migraine :-))

Anonim spunea...

Pai se studiaza mai ales pentru web design, grafica , editare video etc, nu musai pentru a se scrie la ziar, multa lume amesteca lucrurile . E master de productie multimedia si audio video. Cat despre cultura generala asta e altceva. Dar cand lumea aude de jurnalism sare in sus.