02 august 2010

Pinocchio învață

O mie și un kilometru la un sfîrșit de săptămînă pe autostrăzile nemțești – din asta înveți, clar. Și anume nu numai cum că Daciile s-au înmulțit în Germania mai ceva ca în România, ci și că:

Dacă vezi dintr-o dată în oglinda retrovizoare un monstru cu patru inele in bot sau cu unul singur împărțit în două, trei sau patru părți, cum crește, crește, crește, cască botul și e gata să te înghită pe la spate, ba mai și clipește din ochi și scoate fum pe nări – ei, ce faci? Întrerupi depășirea pe banda a doua și te înghesui fuguța pe prima să nu stai în calea monstrului?

Nu. Pinocchio își vede de depășirea începută, pornind de la ideea că una din cele două sau trei pedale ale monstrului nu numai că ar putea folosi, dar chiar folosește la încetinit mișcarea. Eventual Pinocchio face un semn cu degetul că “îi dai nas lui Ivan, ți se suie pe divan”. Gestul se vede din spate foarte bine. Ah, și dacă monstrul insistă cu clipitul din ochi, Pinocchio simte o vagă dar subită slăbiciune la piciorul drept, care nu mai reușește să apese pe accelerație pînă jos…

Unul din monștrii ăștia, după ce m-a depășit, mi s-a așezat în față și și-a spălat parbrizul. Mai exact, a făcut ca și cînd și-ar fi spălat parbrizul, pentru că, la 180 de kilometri pe oră, toată apa de la el a aterizat în trombă pe parbrizul meu. Dar se pare că monstrul, cel puțin în cazul ăla, a avut ceva humor.

No, iar acum Pinocchio tare ar vrea să învețe ce se face pe șoselele românești cînd ești la volan și te uiți adînc în ochii șoferului care vine grăbit din sens opus. Bașca cînd șoferul e de fapt șoferiță. Și cînd îți flutură o mîna care vrea să spună: Știu că era să-ți fac mașina terci cu tine cu tot înăuntru, dar uite ce frumos îmi cer scuze.

8 comentarii:

Tapirul spunea...

evident ca nu te dai la o parte fuguta. ce poti face, deasemeni, este sa astepti sa ajungi in dreptul unui camion de pe banda unu aia lenta, si sa incetinesti si tu la viteza camionului, mergand paralel cu el o vreme. cu mesajul "nu ti-a placut la 110 km pe ora? - ei, poate iti place la 50"
io asa le faceam in america, dupa vreo 30 mii de mile pe autostrazi.

Pinocchi0 spunea...

Cine vorbește aici de 110? Eu vorbeam de 160-180. Heh.

Tapirul spunea...

Pai cu atat mai mult. Nu iti palce la 180 - bine, mergi cu 90. sau cu cat merg camioanele p'acolo.

Io am vrut sa mai fac o chestiune, dar trebe un pic de pricepere tehnica, si anume sa conectez luminile de frana la un butonas de la bord (cel mai bine la butonul de pe manerul de la cutia automata, ca aveam masina automata), si cand imi sta un bou d'ala in coada sa apas botonu sa creada ca am franat brusc. Sa evzi circ atunci, ca reflexu' de sofer o sa-l dea cu nasu'n parbriz.

Pinocchi0 spunea...

Luminile de frînă se aprind de obicei destul de repede, poți să apeși pedala numai puțin, fără să frinezi cu adevărat. Mai poți să folosești și luminile de avarie, asta e un fel de înjurătură. Dar... trebuie? Nu că n-ar merita-o unii și alții, dar simți nevoia de circ?

Tapirul spunea...

da, trebuie, pentru că, unu, luminile de frână aprinse când ciupeşti frâna nu se aprind suficient de lung (am folosit metoda şi nu merge) şi doi, nu e vorba de circ ci de siguranţa mea. Eu vreau să se păstreze în jurul meu distanţa care este safe, de aceea nu vreau maşini la trei centimetri de curul meu, de aceea nu vreau să intru pe banda lentă numai ca să fac loc unuia grăbit, de aceea nu vreau să las pe alţii să se bage scurt în faţa mea, numai pentru ca de cretini ce erau şi-au dat seamna prea târziu că nu pot depăşi pe banda lentă (oregonienii încercau în mod absolut predictibil să facă asta). Dacă luminile de frână stau aprinse suficient de lung (două secunde să zicem), şansele sunt foarte mari ca cel din spate să frâneze şi el şi să mărească, astfel, distanţa.

Pinocchi0 spunea...

No bine. Da' ce ne facem cu aia din sens opus și cu privitul în ochi?

Tapirul spunea...

cu aia tii in masina un pistol de jucarie si il atintesti cu un aer concentrat spre ei. sau daca ai un vecin de volan, il pui sa iasa pe trapa din tavanul mainii cu pusca cu ventuze a nepotului, tot asa atintind cu un aer concentrat-italian.

Tapirul spunea...

mda, initial citisem "ce afcem cu aia din sex opus si privitul in ochi" si voiam sa zic ca i-as invita la o inghetata, poate.